Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Kdo půjde z vlády ven? Měl by skončit Kalousek, tvrdí politilog

Kdo půjde z vlády ven? Měl by skončit Kalousek, tvrdí politilog
zdroj: Mediafax

Bude ministr dopravy Pavel Dobeš poslední, kdo opustí Nečasovu vládu? Nebo naopak odstartuje další obměnu kabinetu, kde už od voleb zůstalo jen několik původních ministrů? Analytici spekulují, jak bude premiér Petr Nečas reagovat na debakl v podzimních volbách, který potvrdil narůstající nespokojenost českých občanů s vládou.

Nečas chce změnit styl, jeho tým by měl přestat strašit škrty a ukázat pozitivnější tvář.  Ale nový styl by potřeboval i nové lidi, kteří by nahradili ty nechtěné a nemilované. Kdo je podle politologů zralý na odstřel?

Politolog Rudolf Kučera má jasno: „Na prvním místě by měl být vyměněn ministr financí Miroslav Kalousek. Když byly dosavadní reformy neúspěšné a země jde do recese, každý jiný na jeho místě by odstoupil.“ Podle politologa Kučery není možné věřit slovům premiéra, že se nebude už šetřit za každou cenu, a současně pokračovat ve vládě s Kalouskem.

„To jsou jen prázdná slova, která mají něco zakrýt.  „Ale Kalousek nemůže padnout, protože je prakticky šéfem koaliční strany,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Navíc si nemyslí, že by se Nečas chtěl ministra financí zbavit. „Všichni vědí, že stál za Kalouskem v případě daňového balíčku. A ODS nemá sílu se od Kalouska distancovat, i kdyby jí to v očích veřejnosti prospělo, ale politicky to nejde,“ zdůraznil.

Zdroje: