Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Katastrofální záplavy v Libyi mají tisíce obětí

Katastrofální záplavy v Libyi mají tisíce obětí
Následky ničivých záplav v Libyi | zdroj: Profimedia

Po ničivých záplavách v Libyi bylo v severovýchodním městě Darná napočítáno přes 5300 těl, bilance ale dále poroste. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v Darná v důsledku záplav přišlo o střechu nad hlavou nejméně 30 000 lidí. Podle ministr pro civilní letectví ve východolibyjské vládě bude obnova po záplavách stát miliardy dolarů.

Středomořská bouře Daniel udeřila na libyjskou pevninu v neděli. Libyjské úřady na východě země vyhlásily stav nouze, nechaly uzavřít školy a obchody a vyhlásily zákaz nočního vycházení. V úterý ministerstvo zdravotnictví východolibyjské správy informovalo o 3000 potvrzených obětech, ale připustilo, že by mrtvých mohlo být až 10 000. O stejném počtu pohřešovaných hovořil také představitel Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Libye se potýká se špatně fungující infrastrukturou. Vláda šestimilionové země je rozdělená na konkurenční celky na východě a západě, přičemž každý z nich podporují jiné ozbrojené skupiny a zahraniční vlády. Mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty sídlící v Tripolisu nemá východní oblasti země pod kontrolou.

Zdroje: