Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Kanálníci nepomůžou. ČT bych zrušil, opakuje Jakl

Kanálníci nepomůžou. ČT bych zrušil, opakuje Jakl
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Chystaná restrukturalizace v České televizi nemusí být řešením. Jednotlivé kanály zase nehledí na diváka, ale jen na splnění vlastních kvót, tvrdí prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Generální ředitel České televize Jiří Janeček ve středu představí Radě ČT zásadní restrukturalizaci. Do čela každého programu by se měl postavit jeden ředitel-"kanálník", jak je neformálně nazývají pracovníci televize. Zda budou mít změny pozitivní dopad, o tom značně pochybuje tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl.

„Nevím, jestli pomůže zřízení šéfů jednotlivých kanálů, protože by nejdřív musely skutečně formátované kanály vzniknout," přiznává pro ParlamentníListy.cz svou skepsi.

Prezidentův tajemník podrobně definuje i chybnou programovou náplň jednotlivých kanálů. „ČT 1 odložila zpravodajské povinnosti na ČT 24 a vesele tak může vysílat jakoukoliv komerci. ČT 2 je pak úplný paskvil. Půl národa se tam podívá na nejkomerčnější fotbal či hokej a pak přepne, neboť pak následuje hudba z respiria pro dva diváky, aby se naplnila kvóta kulturních pořadů. To je koncepce kanálů? Ne, to je jen vytěžování vysílacího času, divák ČT 2 neexistuje, jen divák jednotlivých pořadů. O kanálu ČT 4, kde se za službu veřejnosti hrazenou z poplatků považuje golf a poker, raději nemluvit. Jestli je institut ředitelů kanálů krokem ke skutečné existenci kanálů, to tedy nevím," sdělil redakci Jakl.

Jednou větou pak Jakl opakuje své dlouhodobé stanovisko, že „Česká televize by měla být zrušena".

Celý článek na ParlamentniListy.cz