Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kalousek: Věřím, že na kongresu ODS zvítězí zdravý rozum

Kalousek: Věřím, že na kongresu ODS zvítězí zdravý rozum
zdroj: Mediafax

Před volebním kongresem ODS je situace ve straně poměrně nepřehledná. Myslí si to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který velmi opatrně odpovídá na větu, zda pravicový kabinet přežije. Doufá, že u koaličních partnerů převládne zdravý rozum. Ministr financí také hodnotí poslední volby.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dává v rozhovoru pro Právo jasně najevo, že v ODS bude spolupracovat jen s těmi politiky, kteří chtějí dodržet uzavřenou koaliční smlouvu. Tento proud nyní reprezentuje premiér Petr Nečas. Rebelové koaliční smlouvu zpochybňují, takže s těmi spolupracovat nebude, pokud sesadí Nečase. Po volbách, které podle Kalouska jednoznačně vyhrála levice, ale ani TOP 09 nezůstala bez senátorů, však ODS čeká kongres. Přečká vláda toto období?

 "Rád bych řekl, že věřím, že v ODS zvítězí zdravý rozum, ale slyšel jsem v poslední době příliš často některé poslance z tzv. rebelů, abych tuto větu mohl říci s plnou vírou, že platí," odpověděl opatrně komplikovaným souvětím šéf státní kasy.

Situaci v ODS Kalousek obecně hodnotí jako nepřehlednou. Zdá se totiž, že rebelové jsou ochotni "zaříznout" svého předsedu pod jakoukoli záminkou. Pokud bude odstraněn a nebude dodržována koaliční smlouva, dojde na předčasné volby.

V rozhovoru přišla řeč i na postup TOP 09 v Senátu, kde má vládní strana jen čtyři členy, jeden ji schází do stranického klubu. První místopředseda TOP 09 dává najevo, že by nebylo příliš šťastné, kdyby se jejich senátoři spojovali s levicovými kolegy, KDU-ČSL nevyjímaje.

Zdroje: