Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Kalousek brání šéfa TOP 09: Je věc Nečase, jak kvalifikovaně chce vypadat

Kalousek brání šéfa TOP 09: Je věc Nečase, jak kvalifikovaně chce vypadat
zdroj: Mediafax

Namísto informací o setkání na Hradě dostal ministr zahraniční Karel Schwarzenberg od premiéra Petra Nečase studenou sprchu. Předsedy TOP 09 se zastali místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek i poslanec Petr Gazdík.

Vláda má zaděláno na první veřejnou roztržku mezi svými vrcholnými diplomaty. Namísto toho, aby premiér Petr Nečas (ODS) vyšel vstříc svému ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) a informoval ho, o čem se radil s Klausem, vzkázal, že knížeti do setkání premiéra s prezidentem nic není.

"Je pouze věcí pana premiéra, jak kvalifikovaně chce vypadat při svých vyjádřeních," okomentoval celou věc pro ParlamentníListy.cz ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Za ministra a šéfa topky se postavil také předseda jejího poslaneckého klubu Petr Gazdík. "Samozřejmě, že prezident se může sejít s kýmkoli a nikomu do toho nic nemusí být. Jestli se ale bavili o Evropské unii a české zahraniční politice, pak by skutečně měl tyto elementární informace ministr vědět," řekl Gazdík serveru.

Nečas se s Klausem sešel tento týden před svým odletem na summit EU. Nešťastný ministr si pak postěžoval, že vůbec neví, o čem spolu jeho kolegové z diplomacie hovořili. A byl to přitom Schwarzenberg, kdo v Lucemburku na zasedání ministrů zahraničí předjednával agendu pro českého premiéra.

Celý článek na ParlamentniListy.cz