Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jandák nám prozradil, proč ANO neuspěje ve volbách

Jandák nám prozradil, proč ANO neuspěje ve volbách
Vítězslav Jandák | zdroj: Profimedia

Favoritem sněmovních voleb zůstává ČSSD, jíž by nyní dalo hlas 28,5 procenta voličů. Na druhém místě jsou společně komunisté a hnutí ANO se ziskem 12,5 procenta hlasů. TOP 09 by získala 11 procent. Překvapení je pro pravicově orientované voliče určitě výsledek ODS - ten ukázal pouhých 6,5 procenta.

Ale politici stran, které jsou v předvolebních průzkumech úspěšné, i ti méně úspěšní, ze zkušeností vědí, že ve skutečných volbách za pár dní může být vše jinak. 

Exposlanec a kandidát ČSSD Vítězslav Jandák nechce předvídat, jestli volby dopadnou pro sociální demokraty tak dobře, jak říkají průzkumy. „Žiju v České republice a tady nevíte hodiny, minuty, natož dne, co bude. Mám pocit, že všechno v této zemi nemusí být úplně košer,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Sociální demokracie prý zažila už Kubiceho zprávu, která se v minulosti objevila pár dní před sněmovními volbami, tak se prý mohou objevit další podobné zprávy nebo věci, které zatřesou vývojem politické situace. „Nevěřím v politiky, nevěřím v prognózy, ale věřím v lidi. Spoléhám na jejich zdravý rozum, už ho prokázali, když zvolili Miloše Zemana prezidentem,“ doufá Vítězslav Jandák, že se lidé i v předčasných volbách do sněmovny rozhodnou správně.

Bývalý ministr kultury nevěří, že hnutí podnikatele Andreje Babiše získá 12,5 procenta, jak uvádí průzkum. „Já myslím, že to takhle nebude. Lidi už se napálili jednou,“ připomněl Věci veřejné. A dodává, že sám neví, jestli je hnutí ANO levicové nebo pravicové. „Kdokoli je marketingově chytrý, má tým, peníze, může okamžitě dělat politiku. Někdo prodává cvičky, někdo myšlenky, lidi jsou zákazníci, a ti jsou dneska nakrknutí a mohou dát hlas tomu, kdo přijde s rychlým řešením, vždyť jsme to v této zemi už zažili,“ uvedl Vítězslav Jandák. „Ale jestli 'rychlý lék na hubnutí', jak straně ANO říkám, bude mít 10 procent, tak bude slavit. Nemůže mít víc, její představitelé jsou schopní a chytří lidé, ale je to každý pes jiná ves,“ namítá Jandák. Každá partaj by měla podle něj stát na nějaké myšlence, na nějaké vizi, ale v tomto případě žádnou takovou vizi nevidí, vidí prý jen totální kritiku všeho, co bylo, i když často oprávněnou. „Ono to nějak dopadne, pro někoho dobře, pro někoho špatně, ale hlavně aby to bylo dobře pro tuto zemi,“ prohlásil sociální demokrat.

Zdroje: