Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jako profesor jsem šokován, řekl Klaus k případu plzeňských práv

Jako profesor jsem šokován, řekl Klaus k případu plzeňských práv
zdroj: tisková zpráva

Prezidenta Václava Klause trápí úroveň českých vysokých škol. A případ rychlostudentů a kvalita výuky na právech v Plzni? Pouhá špička ledovce.

Václav Klaus je šokován případem plzeňské právnické fakulty. Vystudovala tam celá řada politiků a prominentů za nestandardně krátkou dobu, mnohdy své vyučující ani neznali.

"Jako vysokoškolský profesor jsem šokován. Vím jak dlouho trvá vyzkoušet jednoho studenta," ulevil si prezident na televizi Nova. Sám Klaus přednáší a zkouší ekonomii na pražské VŠE.

Podle něj je úroveň mnohých vysokých škol v Česku bídná. "Je to pouhý vršek skrytého ledovce. Máme daleko více vysokých škol, než vysokoškolských pedagogů," upozornil na největší slabinu současného systému profesor ekonomie Klaus.

Prezident, který také jmenuje nové vysokoškolské profesory na návrh ministerstva školství, prý vždy "zavzdychne", když dostane ke schválení po několika měsících nový seznam profesorů. "Za pět měsíců se urodí přes 60 vysokoškolských profesorů," podivoval se v přímém přenosu televize Nova Klaus.

Dodal, že vysokoškolská instituce není pouhá budova a počet přijímaných studentů, ale právě a jedině kvalitní sbor pedagogických pracovníků. Kolik procent populace by mělo mít vysokoškolský diplom si ale netroufl kvantifikovat.

www.parlamentnilisty.cz