Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak ušetřit na energiích v domácnosti

Jak ušetřit na energiích v domácnosti
zdroj: Tisková zpráva

Ceny za energie neudržitelně stoupají vzhůru a zdá se, že v nejbližší době se trend nezmění. Pokud patříte i vy mezi ty, kteří za energie platí extrémně vysoké částky, pak se na chvíli zastavte u našeho článku. Podíváme se, jak ušetřit za ceny energií i v této době.

Porovnejte si ceny energií a přejděte, dokud je čas

Dle všeho to tedy vypadá, že letos před sebou budeme mít tu nejdražší topnou sezónu v celé historii, a proto je potřeba se připravit, dokud je čas. Většina dodavatelů bude dále zdražovat a pokud nechcete za topení utratit všechny peníze, pak prvním krokem za úsporami by mělo být porovnání cenových nabídek různých dodavatelů energií. V případě, že najdete lepší nabídku, než je vaše stávající, pak k vybranému z nich přejít a cenu si včas zafixovat. Jakmile vyřešíte toto, můžete začít šetřit ve vaší domácnosti.

Jak ušetřit na spotřebě a snížit tak cenu, kterou platíme za plyn?

Ceny plynu jsou na tom ještě o poznání hůře, než je tomu u elektřiny. Bohužel je to tak dáno momentální situací ve světě a nám nezbývá než se uskromnit. Jelikož k zemnímu plynu je u nás připojeno více než 2 a půl milionu domácností a více než 60 procent z nich ho využívá k vaření nebo ohřevu vody. Právě pro vás jsme si připravili několik tipů, jak ušetřit na spotřebě a moc se tím neomezovat.

Šetříme u vytápění

  1. Zbytečně doma nepřetápějte. Nejen, že zbytečně platíte více než musíte, navíc přílišná teplota v místnosti není dobrá ani pro vaše zdraví. Doporučená teplota, která by měla vmístnosti být se pohybuje mezi 19 a 21 stupni. Vše nad je opravdu zbytečné a vás to stojí peníze navíc. Každý jeden stupeň nad toto rozmezí vás totiž stojí až 10% spotřeby plynu navíc.
  2. Je třeba také odvzdušnit radiátory. Můžete totiž topit kolik chcete, ale pokud jsou radiátory zavzdušněné, tak moc tepla nevyvine. Pokud nevíte, tak poznat to jde tak, že u ventilu je radiátor horký a na druhé straně studený.
  3. U radiátorů ještě chvíli zůstaneme. Dalším častým problémem je totiž nábytek poblíž, který blokuje teplý vzduch. Ten tak nemůže proudit a není možné dobře vytopit celou místnost.
  4. Nezapomeňte také na správné větrání, a to i v zimě. Určitě nenechávejte otevřené okno na větračku, větrejte krátce, ale intenzivně, několikrát denně.  

Ušetřit se dá i u vaření 

  1. Používejte na hrnce pokličku. Doba vaření se tak urychlí a spotřeba logicky sníží. 
  2. Neohřívejte vodu na plynovém sporáku a raději zvolte rychlovarnou konvici.
  3. Nedávejte malé hrnce na velké hořáky. Zbytečně tak uniká teplo a spotřeba je vyšší, než je potřeba.

Důležité je také podívat se na nabídky jiných dodavatelů plynu. Dnes to není nic složitého a za pomocí online kalkulaček nebo srovnávačů máte výsledky za několik minut. Změnou dodavatele se můžete dostat na mnohem nižší cenu plynu a pokud se navíc budete řídit našimi tipy, může být vaše výsledná úspora mnohem větší, než byste čekali.

Zdroje:
Inzerce