Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Jak se bránit vysokým cenám energií?

Jak se bránit vysokým cenám energií?
zdroj: Profimedia.cz

Na zdražování plynu a elektřiny musela v minulém roce většina zákazníků reagovat navýšením záloh. Letos mají s poklesem cen možnost opět si je snížit a oproti vládním stropům ušetřit na elektřině více než 10 %, a na plynu dokonce i více než 20 %. Jak? Stačí si srovnat nabídky dodavatelů energií, a pokud mi můj dodavatel nevyhovuje, tak ho prostě změnit.

Ceny na komoditním trhu během energetické krize strmě rostly, a zákazník tak změnou dodavatele energií neměl šanci ušetřit. Z březnového výzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že více než polovině respondentů se v roce 2022 zvedly ceny energií, a čtvrtině dokonce opakovaně.

srovnam1 zdroj: Foto: Srovnam.cz

Kolikrát vám v roce 2022 váš dodavatel elektřiny/plynu navýšil cenu? Všichni respondenti, n = 510, údaje v %.

Na růst cen energií nejčastěji zákazníci reagovali tak, že upravili, resp. navýšili své pravidelné platby za energie, což ukazuje následující graf.

srovnam2 zdroj: Foto: Srovnam.cz

Jak se bránit vysokým cenám energií?

Počátkem letošního roku začaly velkoobchodní ceny energií klesat. Na trhu se postupně začaly objevovat nové nabídky dodavatelů, což zákazníkům poskytlo příležitost změnou dodavatele šetřit.

Úspory díky změně dodavatele

Při srovnání ceníků na srovnam.cz může průměrná domácnost s topením na plyn a spotřebou 19 MWh ušetřit změnou dodavatele kolem 14 000 Kč. U bytu se spotřebou elektřiny na běžné užití (svícení, vaření, provoz elektrospotřebičů) se úspora dosažená změnou dodavatele pohybuje nejčastěji kolem 2 000 Kč. Vypočítané úspory vycházejí z porovnání vůči platným zastropovaným cenám energií. Využijte i vy možnosti srovnat si nabídky od různých dodavatelů energií na srovnam.cz a vybrat si tu, která bude výhodná dlouhodobě.

Zdroje:
komerční sdělení / PR, srovnám.cz