Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jak 'korona' domestikovala muže

Jak 'korona' domestikovala muže
Dokonale domestikovaný druh, muž domácí | zdroj: Profimedia

Pandemie covidu měla pozoruhodný dopad na rodiny. Přiměla muže trávit víc času doma a zvýšila jejich podíl na rutinních pracích v domácnosti. Ukazuje to průzkum v rodinách s dětmi.

Během pandemie covidu se muži stali tak domestikovaným druhem, jakým nikdy nebyli.

Zjistili to sociologové z katedry rodinných a spotřebitelských studií Utažské univerzity v Salt Lake City. V dubnu, během pandemických omezení, provedli průzkum v 1600 rodinách s dětmi a s rodiči rozdílného pohlaví. Potom ho porovnali s dřívější sondou ve stejných domácnostech.

Zaznamenali přitom podstatné rozdíly v rozdělení domácích prací a v péči o děti. Muži během pandemie výrazně zvýšili podíl na rutinních činnostech v domácnosti. Ve většině rodin se poměr domácích prací a péče o děti stal vyrovnanějším.

Muži zaskakovali za hospodyně

Před pandemií uvedlo pouze 27 procent rodičů, že si rutinní práce u plotny, dřezu či pračky, anebo při úklidu dělí rovnoměrně. V polovině dubna, během uzávěry (lockdown), jich ale bylo 42 procent (viz graf).

  EbIlTwGVAAEF5am Graf ilustruje změny v rozdělení prací ve společné domácnosti. Nahoře bleděmodře: Většinu prací dělá otec. Uprostřed fialově: Práce sdílí rodiče rovnoměrně. Dole červeně: Většinu prací dělá matka. | zdroj: University of Utah

Muži se také začali ve větší míře podílet na péči o děti. Před pandemií 45 procent rodičů vypovědělo, že péči o děti rozdělují relativně rovnoměrně. V polovině dubna se jejich zastoupení zvýšilo na 56 procent (viz další graf).

  EbI0khpUEAAE3Bs Další graf ukazuje změny v rozdělení prací, které se přímo týkají péče o dítě/děti | zdroj: University of Utah

Grafy si pro lepší zobrazení rozklikněte.

Tento posun byl přirozeně způsoben tím, že muži museli zůstat doma se svými manželkami a dětmi. Někteří z domova pracovali, jiní o práci přišli.

"Poptávka se v tomto případě často setkala s nabídkou. Mnoho hospodyň nemohlo během lockdownu docházet do nemovitostí, zatímco muži zůstávali doma," cituje web workingmother.com vedoucího průzkumu Daniela Carlsona.

Pandemie tak mnoho heterosexuálních párů zatlačila do rovného či rovnějšího rozdělení rolí v domácnosti.

Malá genderová revoluce

Autoři průzkumu, který byl zveřejněn na prepublikačním webu SocArXiv si nejsou jisti, zda tato situace vydrží. Připouštějí, že poté, co pandemie odezní, sociální omezení budou zrušena a ekonomiky se naplno otevřou, může se situace vrátit k předpandemickému stavu.

Daniel Carlson a jeho spolupracovníci z Utažské univerzity Richard Pett a Joanna Pepinová, kteří se na výzkumu podíleli, doporučují, aby firmy – tam, kde to je možné – umožnily zaměstnancům ve větší míře než dosud, pracovat z domova. Anebo jim aspoň nabídly flexibilnější pracovní dobu.

V takovém případě malá genderová revoluce v domácnostech nemusí vyjít nazmar.

profimedia-0077205755 Nic by se nemělo přehánět. Ani domestikace muže | zdroj: Profimedia

Zdroje:
SocArXiv, PopSci.com, WorkingMother.com