Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Írán odmítá, že by stál za útokem na Trumpa

Írán odmítá, že by stál za útokem na Trumpa
Írán odmítl nabídku EU na přímé rozhovory s USA o dohodě o svém jaderném programu | zdroj: Profimedia

Teherán dnes znovu odmítl podezření, která se objevila tento týden v amerických médiích, že by mohl stát za víkendovým neúspěšným atentátem na amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Informuje o tom agentura AFP s odvoláním na íránské ministerstvo zahraničí.

"Islámská republika rozhodně odmítá jakoukoli účast na nedávném ozbrojeném útoku proti Trumpovi," uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání. "Máme za to, že tato tvrzení mají předpojaté politické cíle," dodal.

Možnost, že za sobotním útokem na Trumpa by mohl stát Teherán, odmítla už v úterý íránská mise při OSN, která tato tvrzení označila za "nepodložená" a "zlomyslná".

Televize CNN v úterý s odvoláním na několik blíže nespecifikovaných zdrojů uvedla, že americké zpravodajské služby získaly v uplynulých týdnech informaci o íránském plánu zabít exprezidenta Trumpa.

Trumpa v sobotu na předvolebním mítinku v Pensylvánii zasáhl do ucha střelec, exprezident vyvázl jen s lehkým zraněním, o život ale přišel jeden z diváků a dva další utrpěli vážná zranění.

Írán v minulosti opakovaně slíbil, že se pomstí za smrt velitele íránských revolučních gard Kásema Solejmáního, jenž byl na Trumpův pokyn zabit v lednu 2020 při dronovém útoku v Bagdádu. Také íránské zastoupení při OSN v úterý vedlo, že Trump je zločinec, který musí být postaven před soud za to, že útok na Solejmáního nařídil. Írán ale volí právní cestu k dosažení spravedlnosti, dodalo zastoupení.

Zdroje: