Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Hašek s Tejcem dostali brutální nakládačku v ČSSD. Přečtěte si více

Hašek s Tejcem dostali brutální nakládačku v ČSSD. Přečtěte si více
Michal Hašek a Jeroným Tejc | zdroj: isifa/MAFRA/Tomáš Krist

V ČSSD se objevily myšlenky, že by rozkol ve straně mohla vyřešit kompromisní a konsensuální osoba, která by ČSSD vedla včetně ustavení vlády a sjednotila obě znesvářená křídla.

Tato myšlenka ale mezi politiky ČSSD, kteří odpověděli, nenachází příliš velkou podporu. ParlamentníListy.cz totiž oslovily předáky strany, co si o takovém případném kompromisním lídrovi ČSSD myslí a kdo by jím případně mohl být.

„Pokud se mě v tuto chvíli ptáte, kdo by měl být předsedou ČSSD, pak vím pouze to, že ani jeden z dvojice Sobotka, Hašek. Myslím, že se to jasně v minulých dnech ukázalo. Strana by měla nyní začít hledat nového lídra,“ uvedl například pro Novinky.cz hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Naše partaj nějak osobnosti nemá ráda. Preferuje osůbky

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba říká, že s myšlenkou kompromisního kandidáta přišel sám jako první. Sám totiž navrhl, aby odstoupilo celé vedení včetně „sobotkovců“ a „haškovců“.

„Na co se ptáte, tak to je můj názor již dlouho. Neskrýval jsem ho a taktně upozorňoval na nezralost vedení ČSSD k vládě. Bohužel nikdo si toho nevšímal. Uvnitř i venku. Nemám prostě jméno po slavném otci, špínu netahám navenek. Šlo a jde mi skutečně jen o věc, změnu. Ne osobní ambice a ministerské křeslo. Nyní je vše pošlapáno. Máslo na hlavě mají z vedení všichni. Omlouvám se veřejnosti, hlavně i těm, kteří mě kroužkovali. I výkonný výbor, že jsem je kdy kritizoval. ČSSD toho času prostě na vládu nemá, je mi líto,“ řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba.

„A ptáte se na nástupce? Neznám. Naše partaj nějak osobnosti nemá ráda. Preferuje osůbky. A pan Fico to asi nevezme. I když by s panem Babišem vskutku snadno našli společnou řeč. Víte, co je vlastně tristní? Že můj pan předseda dokázal získat tak obrovskou podporu až po volbách. Ale za jakou cenu? Snad nám jednou lidé odpustí. Snad, ale to se musí dost změnit,“ dodal Jiří Koskuba.

Kompromisní kandidát znamená destabilizaci

Předseda Senátu Milan Štěch ParlamentnímListům.cz řekl, že kompromisní lídr strany není podle něho na pořadu dne: „Pozice Bohuslava Sobotky poté, co ustál pokus o puč, je velice silná a řada členů strany mu vyjadřuje podporu. Byl grémiem pověřen vyjednáváním o vládě a 10. listopadu na ÚVV se tým rozšíří. Ti, kteří mají máslo na hlavě, navrhovali do vyjednávacího týmu lidi, kteří se do sporu nezapojili. Rozhodlo se jinak. Sobotka k vyjednáváním může přizvat lidi z ČSSD, kterým důvěřuje.“

„To je nesmysl. Není čas na to, abychom se zabývali sami sebou. Teď musí především předseda odpracovat jednání o sněmovně a vládě, všichni o státním rozpočtu, stavu zaměstnanosti. A teprve pak se bavme dál,“ říká místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně SenátuAlena Gajdůšková.

„Takový návrh na údajně kompromisního lídra strany naprosto odmítám. Takový krok je snahou o pokračování destabilizace ČSSD. Předsedou i kandidátem na premiéra je Bohuslav Sobotka a ten musí i vést povolební vyjednávání. Nedovedu si představit, že by to bylo jinak, a proto má Bohuslav Sobotka mou plnou podporu,“ uvádí senátor Marcel Chládek.

Je to těžká situace, která nemůže mít vítěze

„ČSSD musí vést řádně zvolený předseda a tím je Bohuslav Sobotka,“ reagoval místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

„V současné době nejsem členkou ČSSD, tak nebudu komentovat dění v ní. Je to těžká situace, která nemůže mít vítěze,“ uvedla poslankyně Marie Benešová, která kvůli tomu, že je ministryní ve vládě Jiřího Rusnoka, pozastavila členství v ČSSD.

„Pro mne platí usnesení ÚVV, které říká, že vést vyjednávání a budoucím premiérem má být Bohuslav Sobotka. V případě jakékoli jiné varianty nelze počítat s mým hlasováním při hlasování v Poslanecké sněmovně včetně důvěry vlády,“ informoval poslanec Ladislav Šincl.

„Myslím, že v tuto chvíli taková varianta, na kterou se ptáte, není na pořadu dne,“ odpověděl poslanecVáclav Zemek.

„To jsou všechno spekulace. Rozhodne ÚVV příští neděli,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanecJan Mládek.

Pár tipů...

„Posílám své tipy na kompromisního lídra: předseda senátorského klubu Petr Vícha, nebo senátor František Bublan anebo v nejkrajnějším případě, v takzvané krajní nouzi, senátor Miroslav Antl,“ vtipkoval nestranický senátor za ČSSD Miroslav Antl, který je předsedou Ústavně právního výboru Senátu.

Místopředseda Skupiny evropských socialistů a demokratů v Evropském parlamentu Libor Roučekříká, že jediným řádně zvoleným předsedou ČSSD s jasným mandátem vyjednávat o nové vládě je Bohuslav Sobotka: „Česká republika potřebuje k řešení svých vážných problémů urychleně sestavit silnou, stabilní a výkonnou vládu. Bohuslav Sobotka má v tomto nelehkém počínání jednoznačnou podporu evropských sociálních demokratů.“

„O takových názorech jsem neslyšel. Vzhledem ke zprávám o vyvíjení nátlaku a vyhrožování ze strany skupiny kolem Michala Haška na členy orgánů si to nedovedu představit. Naopak mě to utvrzuje v přesvědčení, že tato skupina je pod obrovským tlakem lobbistických a ekonomických skupin a nemá cestu zpět,“ myslí si poslanec Jiří Petrů.

Pro mě je pouze jeden člověk lídrem ČSSD

„Pro mě je pouze jeden člověk lídrem ČSSD a tím, kdo by měl být pověřen sestavením vlády a jmenován premiérem, a to je předseda Bohuslav Sobotka,“ říká poslanec Václav Votava.

„Trvám na usnesení senátorského klubu ČSSD a nejsem pro sjednotitele a zachránce typu deus ex machina. Lháři, kující za zády předsedy pikle, nechť se pokusí znovu získat důvěru na svých postech ve státní správě jako řadoví členové strany. Jejich pokus nevyšel a není možné nasadit pozici mrtvého brouka s tím, že se jede dál. Hazardovali bychom s důvěryhodností strany a důvěrou voličů. Moje e-mailová schránka je zaplněna vzkazy sympatizantů Bohuslava Sobotky. Celá událost je pokusem o sebevraždu ČSSD a právě ti čtyři nepoctiví hráči mi byli sympatičtí jako důstojní představitelé strany. Škoda,“ řekl senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

„Legitimně sjezdem ČSSD zvoleným předsedou sociální demokracie je Bohuslav Sobotka. Obdržel 85 procent hlasů. To je dostatečně konsensuální počet,“ míní poslanec Robin Böhnisch.

Sobotku chtějí koaliční partneři

„Vyjednávání musí vést předseda strany. To mimo jiné požadují i koaliční partneři,“ uvedl poslanecAntonín Seďa.

„Jsem v Saigonu a situaci doma znám jen velmi povrchně. Přesto si myslím, že ČSSD je zatím jen jedna. Má svého zvoleného předsedu i místopředsedu a ti jsou pověřeni stranu vést,“ reagoval senátor Miloš Janeček.

Poslanec Richard Dolejš si rozhodně nemyslí, že problémy ČSSD vyřeší nějaká konsensuální osoba, která by vedla povolební vyjednávání. To považuje za skutečný nesmysl mimo realitu. Jednalo by se dle něho o podvod na voličích, neboť před volbami ČSSD deklarovala za svého kandidáta na premiéra Bohuslava Sobotku. Takové řešení by podle něho znamenalo dokončení předem připravovaného převratu, ale s jinými figurkami.

Zemanovy loutky

„Problém ČSSD nelze zužovat pouze na osud Bohuslava Sobotky. Ten pouze reprezentuje vůli velké části sociálních demokratů po autonomii. V probíhajícím střetu jde o to, aby ČSSD byla i nadále jako nejstarší politická strana suverénní a samostatná a nestala se pouhou pobočkou Hradu a kliky z SPOZ prostřednictvím loutek uvnitř vedení ČSSD. Těmi loutkami se stali především Michal Hašek a Jeroným Tejc, kteří pod taktovkou Hradu způsobili současnou politickou krizi a destabilizaci společnosti. Oba by sami měli vyvodit důsledky za své hloupé chování. Pokusem o odstranění předsedy Sobotky tito dva ambiciózní mladíci výrazně oslabili pozici sociální demokracie a posílili naše politické soupeře,“ říká Dolejš.

„Miloš Zeman mající evidentní zájem na ovládnutí a oslabení ČSSD je jistě pochválí, protože pomsta je jeho hlavním hnacím motorem. Voliči jsou tím ale znechuceni a v případě dalších mimořádných voleb lhaní pánů Haška a Tejce vrátí ČSSD i s úroky. Proto se ČSSD musí postavit zákonitě za svého předsedu a kandidáta na premiéra Sobotku. Kompromisní kandidát by jen prohluboval schizofrenní stav. ČSSD musí být stabilní, čitelnou a suverénní stranou. Proto podporuji Bohuslava Sobotku. Konečné slovo bude mít ale až Sjezd ČSSD,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dolejš.  

Zdroje: