Dnes je úterý 8. října 2024., Svátek má Věra
Počasí dnes 17°C Oblačno

Fialova vláda bude mít dva nové členy, Pavel jmenuje ministry Vlčka a Kulhánka

Fialova vláda bude mít dva nové členy, Pavel jmenuje ministry Vlčka a Kulhánka
zdroj: Profimedia

Kabinet Petra Fialy (ODS) bude mít po dnešku dva nové členy. Prezident Petr Pavel ráno na Pražském hradě jmenuje ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) a ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN). Oba poté Fiala uvede do úřadů.

Vlček ve vládě nahradí Jozefa Síkelu (STAN), který by se měl stát novým českým eurokomisařem. Kulhánek nastoupí na ministerstvo pro místní rozvoj po končícím předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi, který ve vládě skončil ke konci září. Fiala jej navrhl odvolat, protože podle něj Bartoš nebyl schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

První místopředseda hnutí STAN Vlček i končící karlovarský hejtman Kulhánek představili Pavlovi své priority v pondělí. Po uvedení do úřadu se oba rozjedou na první pracovní cesty v roli ministrů. Vlček vyrazí na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, kde chce představit novou hospodářskou strategii, kterou bude ve čtvrtek schvalovat vláda. Kulhánek odjede na Jesenicko, s tamními politickými představiteli bude řešit pomoc po nedávných povodních.

Prezident Pavel v pondělí přijal Síkelovu demisi. K pátku 11. října pak ve vládě skončí také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Jeho pozici se premiér Fiala rozhodl dále neobsazovat, agendu převezme ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Zdroje: