Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Fiala hledá pro ODS spojence. Se stranou na ústupu ale nikdo nechce nic mít

Fiala hledá pro ODS spojence. Se stranou na ústupu ale nikdo nechce nic mít
Petr Fiala | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Pokračuje záchrana ODS. Zastavit pád a naopak nastartovat nárůst preferencí by kromě nového vedení měla i nová pravicová spojenectví. Po sjednocení pravice a spolupráci s TOP 09 volá nový předseda ODS Petr Fiala. Strany zatím ale váhají.

„Všechny klíčové instituce ve státě jsou obsazeny levicí, musíme spolupracovat,“ burcuje Fiala. U malých pravicových stran, například Svobodných, mluví Fiala dokonce o sjednocování. U větších jako TOP 09 spíše o zahlazení sporů, zlepšení spolupráce či předvolební dohodě.

To by podle Fialy mělo vypadat tak, že v některých obvodech postaví svého senátního kandidáta jen jedna z obou stran a druhá ho bude podporovat. Šéf topky Karel Schwarzenberg to takhle růžově nevidí. „To je předčasné. Uvidíme, jak spolu budeme schopni komunikovat ve sněmovně,“ říká pro MF Dnes Schwarzenberg.

Svobodní spolupracovat nechtějí

Kriticky se vyjadřuje i předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Část bývalých voličů ODS volí nyní nás, tato strana je spíše na ústupu, nemá smysl s nimi nyní spolupracovat,“ míní.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura mluví o společných kandidátkách v komunálních i senátních volbách. „Pravice se zbytečně drolí. Jsme přívrženci většinového systému a ten nutí strany, aby se spojovaly a vytvářely aliance,“ myslí si.

Zdroje: