Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Eurohon na kuřáky: Klaus jasně proti. Nečas vyčkává

Eurohon na kuřáky: Klaus jasně proti. Nečas vyčkává
zdroj: Mediafax

Jak informoval server ParlamentníListy.cz, prezident Václav Klaus napsal premiérovi Petru Nečasovi dopis kvůli nové připravované směrnici Bruselu o tabákových výrobcích. Redakce požádala premiéra Nečase o jeho reakci.

"Je sice o mně známo, že jsem militantní nekuřák, takže osobně každého od kouření odrazuji, ale zcela jinou otázkou je trh a jeho regulace. I tak bych byl v této věci poněkud zdrženlivější a prezidentem kritizovanou směrnici Evropské komise nejprve prodiskutoval, aby vláda mohla prezentovat racionální stanovisko. Rozhodně se ale zasadím o to, aby nedošlo k zásahu do občanských svobod a vychýlení kyvadla na druhou stranu," reagoval premiér Nečas na dotaz, zda souhlasí s prezidentovou argumentací uvedenou v dopise a jaká bude pozice vlády k navrhované novele směrnice.

ParlamentníListy.cz rovněž požádaly o vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09. Na telefon ani na SMS dotaz nereagoval ani on, ani jeho mluvčí Vlastimil Sršeň. 

Černobílé cigarety 

Směrnice o tabákových výrobcích 2001/37/ES má být podle návrhu Evropské komise rozšířena a má zavést povinně jednotné černobílé balení všech cigaret, zakázat vystavování cigaret v místě jejich prodeje a zakázat používání přísad do cigaret při jejich výrobě.

Celý článek na ParlamentniListy.cz