Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Ekotendr se dožije příštího roku. Soutěž stále nebyla zrušena

Ekotendr se dožije příštího roku. Soutěž stále nebyla zrušena
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ekotendr není definitivně pohřben. Podle informací deníku Insider je tendr stále aktivní, přestože premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek v říjnu tvrdili, že zakázka na odstranění ekologických škod bude bez vítěze zrušena.

Deník dále uvedl, že vládní mluvčí Jan Osúch připustil, že termín schůze, kde se bude jednat o ekozakázce, zatím stanoven není, prý proto, že ministerstvo financí dosud materiál k ekotendru ministrům nedalo. Je tedy možné, že rozhodování o této miliardové zakázce se přesune až na příští rok. Do vánoc totiž ministrům zbývají poslední dvě schůze.

Nejnižší nabídku v září navrhla firma Marius Pedersen Engineering, a to a to 56,8 miliardy korun. Premiér už tehdy projevil pochybnosti a prohlásil: "Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily."

Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká více než 600 lokalit po celém Česku. Jde například o areál Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále seznam uvádí třeba Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Největší garance se týkají společnosti OKK Koksovny Ostrava. Tam vláda schválila garance za téměř 28 miliard korun, takzvané zbytkové garance po zohlednění již provedených prací činí zhruba 25 miliard korun. Jak ale již dříve upozornilo MF, garance jsou pouhou horní hranicí toho, co se stát zavázal uhradit. Neznamená to tedy, že tolik peněz odstranění škod bude skutečně stát.