Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ekonom vyslovil v médiích největší chybu Kalouska

Ekonom vyslovil v médiích největší chybu Kalouska
Miroslav Kalousek | zdroj: Mediafax

Hostem pořadu Hyde Park na ČT24 byl ekonom Pavel Žamberský. V mnoha věcech pochválil ministra financí Miroslava Kalouska, hlavně co se týče snahy zamezit zadlužování státu. Poté ale uvedl, že mu u ministra vadí málo ekonomického myšlení.

Žamberský nejprve kritizoval. „Poslední zvýšení DPH nepřineslo státní kase nic, to se všeobecně ví. Proto se dá očekávat, že s dalším zvýšením to bude stejné. Zvyšovat daně neznamená zvyšovat příjmy,“ odpověděl ekonom na první otázku diváka, kterého zajímaly současné plány vlády zvýšit daň z přidané hodnoty.

Ani Kalousek neví, jak bude vypadat rozpočet

Žamberský došel k názoru, že čím méně peněz budeme politikům svěřovat, tím lépe. „Snižování bych se nebál,“ řekl k daním, přesto ale dává za pravdu ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který chce držet deficit veřejných financí v určité míře.

„Myslím, že ani pan Kalousek neví, jak bude vypadat nový státní rozpočet,“ uvedl ekonom. Je ale podle něj jasné, že trvá na tříprocentním deficitu. „Nevidím jiné řešení než takové, které bude bolet,“ dodal. Žamberský má za to, že rezervy jsou ještě ve státní správě, rozhodně ale odmítá škrty v prorůstových opatřeních, což je třeba infrastruktura.

„Dospěl jsem k závěru, že politici ekonomice velmi škodí. Ať už vědomě nebo nevědomě,“ shrnul ekonom odpověď na otázku, co by české ekonomice pomohlo. Toho lze však dosáhnout pouze tím, že lidé budou volit strany, které zmenšení vlivu slibují. „Toto by pomohlo i lidem, kteří mají méně peněz,“ tvrdí.


Zdroje: