Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Drobil vymete Bursíkova kůrovce i výběrčí zeleného výpalného

Drobil vymete Bursíkova kůrovce i výběrčí zeleného výpalného
zdroj: tisková zpráva

Ministr životního prostředí Pavel Drobil ParlamentnímListům.cz prozradil, jak si chce poradit s kůrovcem na Šumavě či s ekologistickými aktivisty, kteří mnohdy blokují veřejné stavby.

Drobil oceňuje fakt, že se mu podařilo přivést k jednomu stolu všechny zainteresované strany v Národním parku Šumava, jako jsou obce, zaměstnanci ministerstva, zástupci krajů a národního parku.

Bursíkův svévolný zásah

„Začínáme ten problém řešit bez osobních animozit, i když k nějakým personálním záležitostem tam bude muset dojít. Došli jsme k závěru, že 135 bezzásahových zón různě rozesetých po parku je skutečně nesmysl. Dále, že je potřeba vrátit se před ten šílený zásah Bursíka po vichřici Kyrill z roku 2007, kdy Bursík svévolně jen o svém vlastním rozhodnutí druhé zóny zařadil mezi bezzásahové a tím skokem rozšířil bezzásahovost z 12 či 13 procent na dnešních jednatřicet," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

Podle něho panuje shoda na tom, že bezzásahové zóny budou koncentrovány. Bude jich mnohem méně než deset. Otázka, je zda budou na 21 procentech rozlohy parku. „Ale ono to není o rozloze. To je o tom, jaký bude plán péče v těch zónách. Chceme se vrátit ke stavu před Bursíkem. Například zákon o ochraně přírody a krajiny nic jako bezzásahovost nezná. My se budeme pohybovat v mezích zákona. My si vydefinujeme, co bude náplní péče v první, druhé a třetí zóně," sdělil redakci ministr.

Celý článek na ParlamentniListy.cz