Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Dienstbiere, to je na pěst! Špičky ČSSD opět ovládlo dusno

Dienstbiere, to je na pěst! Špičky ČSSD opět ovládlo dusno
Jiří Dienstbier | zdroj: isifa/MAFRA/MAFRA - PETR TOPIČ

Sociálně demokratický senátor Jiří Dienstbier veřejně podpořil "kroužkovací" iniciativu, což odsoudili stranický předseda Bohuslav Sobotka a místopředseda Michal Hašek. ParlamentníListy.cz mají ale i další reakce "oranžových politiků". Kupříkladu lídr voleb za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna (ČSSD) tvrdí, že lidé kolem Dienstbiera se chovají jako malé děti. "Dienstbier je asi ještě zapšklý z doby prezidentské kampaně," nandal jim Foldyna.

Říká se, že když se dva hádají či perou, tak se třetí směje. V tomto případě to ale tak úplně neplatí, neboť se mezi sebou slovně „perou“ sociální demokraté a to uvnitř své vlastní strany. Stavidla spustil senátor Jiří Dienstbier. O co jde?

Bývalý prezidentský kandidát Dienstbier totiž podporuje iniciativu "Volím ČSSD a budu kroužkovat", což je akce Jakuba Patočky, aby voliči sociální demokracie více využívali možnost kroužkováním zvolit kandidáty z jinak nevolitelných míst. Problém ale spočívá v tom, že Dienstbier je považován za lídra levicově-liberálního křídla ČSSD, které se dlouhodobě vymezuje proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho příznivcům uvnitř ČSSD, soustředěným kolem místopředsedy Michala Haška. Do tohoto křídla pak nejnověji patří i zmiňovaný Jakub Patočka, který jen nedávno vstoupil do oranžové strany.

„Bylo by výborné, pokud by lidé ve volbách nejen volili některou ze stran, ale aby zároveň co nejvíce využili svých přednostních hlasů pro podporu pro ně nejlepších kandidátů. Iniciativa Volím ČSSD a budu kroužkovat! je jednou z možností, jak na kroužkování upozornit. Každý si může udělat svůj výběr, ale na ten by neměl rezignovat,“ uvedl pak Dienstbier k akci na svém facebookovém profilu.

Celá věc se ale nelíbí šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi a ani prvnímu místopředsedovi ČSSD Michalu Haškovi.

Hašek: Je to nešťastné

„Považuji iniciativu Jakuba Patočky a spol. vůči ČSSD za velmi nešťastnou. Lidé v krajích znají místní kandidáty ČSSD a dokáží sami posoudit jejich dosavadní práci, nepotřebují hraběcí rady z pražských kaváren koho volit. Doporučuji proto nejen Jihomoravanům, aby se řídili zdravým rozumem a vlastními zkušenostmi při podpoře jednotlivých kandidátů a děkuji každému voliči v České republice, který dá hlas ČSSD,“ uvedl pak Hašek na konto "kroužkovací" iniciativy.

„To je taková zoufalá snaha Jirky Dienstbiera prosadit své kamarády a kamarádky na kandidátce. Víc za tím nevidím. Myslím, že to není úplně fér a nemyslím si ani, že tato výzva bude mít nějaký velký význam,“ kroutí hlavou nad konáním svého stranického kolegy místopředseda ČSSD a SenátuZdeněk Škromach.

Škromach: Tato výzva je úplně mimo

„Já si totiž myslím, že tato výzva je úplně mimo účel kroužkování, protože tady by měli jednotliví kandidáti oslovovat voliče v tom, že jsou dobří a že má smysl je volit, nikoliv, aby někdo za ně mechanicky organizoval kampaně jenom kolem počtu kroužků,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Škromach.

„Mělo by to být opravdu o hodnocení lidí a hlavně by se o takové hodnocení měli snažit jednotliví kandidáti. Pokud jsem navíc zaregistroval, tak mnozí z těch kandidátů ani nevědí, že se na tom Dienstbierově seznamu ocitli. Takže tady asi bude hodně záležet na aktivitě jednotlivých kandidátů v terénu během kontaktní kampaně, aby přesvědčili občany, že má smysl je kroužkovat,“ dodal Škromach.

Lídr ČSSD do parlamentních voleb za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna se napřed nad otázkami ParlamentníchListů.cz zasmál.

„Člověk skoro hledá slova na to, to okomentovat. Jsou jak malé děti. Neskutečné!“ poznamenal Foldyna se smíchem. S již vážnější tváří pak uvedl, že na severu Čech jsou nejenom politici, ale i lidé o něco drsnější.

Foldyna: Jak malé děti, je to na pěst...

„Proto diplomacii necháváme trochu stranou. Oni ale tímto poškozují sociální demokracii. Problémů máme přitom miliony! Lidé jsou tady frustrovaní už z toho, jak některé politické strany fungují, a my ještě k tomu výrazně přispíváme tím, že se ti lidé v ústředí takto dohadují? Vždyť pan Patočka teprve vstoupil do sociální demokracie, ještě mu neuschnul inkoust na přihlášce a už tady rozjíždí takové akce?“ zavrtěl nesouhlasně Foldyna hlavou.

„Já si myslím, že takovéto akce, způsob této diskuse a komentáře k tomu výrazně poškozují sociální demokracii. Nechci ale říkat, jestli mají nebo nemají ti Dienstbierové a další pravdu, to není o tom. Já bych si ale strašně přál, aby tohle skončilo. Můžeme si to vyříkat na nějakém sjezdu nebo zasedání ústředního výboru, nepatří to však do doby volební kampaně. Spíše se zajímejme o to, co se děje kolem nás,“ uvedl dále.

Podle něj je možná jen Dienstbier zapšklý, a to již od doby prezidentské kampaně. „To je jako když si hrají děti na písečku. Nejdřív byla prezidentská volba, kdy jedni říkali, že budou volit Jiřího Dienstbiera, a druzí, že ho volit nebudou. No a on se zapšknul, a když není prezidentem, tak jim sype písek do soukolí tímto způsobem. Je to na pěst!“ pronesl Foldyna a zdůraznil, že v Ústeckém kraji jsou z této akce „naštvaní“ nejenom oranžoví straníci, ale hlavně veřejnost.

Spekulovat o poškození strany? To nechci!

„Lidi kroužkují sami a není potřeba jim to říkat, neboť to cítí sami. Když na billboardu není obličej, který si lidé spojí s nějakou pro ně pozitivní věcí, tak proč by toho člověka kroužkovali? Je to jenom politicky poškozující záležitost a prakticky to nemá žádný význam,“ dodal.

I bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc pro ParlamentníListy.cz naznačil, že celá akce jen poškodí ČSSD. „O tom ale nechci nijak věcně spekulovat,“ zdůraznil.

„Takto to nechci hodnotit a ani si nemyslím, že bychom se tím měli nějak více zabývat. Je to věci Jiřího Dienstbiera. Pokud se takovýchto věcí účastní, tak je to spíše otázka na něj a není na mně, abych já nějak hodnotil jeho chování. Nebojím se ale rozhodnutí voličů – ať už při volbách, nebo v případě preferencí,“ poznamenal Tejc s tím, že on sám se rozhodnutím voličů kroužkovat či nekroužkovat nijak nezabývá, neboť se snažil pracovat posledních sedm let ve sněmovně tak, aby se nemusel stydět za svou práci.

„Nejenom abych se nemusel stydět, ale abych se nemusel ani bát předstoupit před lidi ve volební kampani. Jsem přesvědčen, že lidé mají svůj rozum a rozhodnou se sami, koho chtějí a koho naopak nechtějí preferovat a nepotřebují tak rady tohoto typu. Takže v tomto smyslu já se nebojím preferenční kampaně,“ pronesl dále Tejc a pokrčil rameny i nad tím, proč tyto akce zapřádá právě senátor Dienstbier.

„Myslím, že jde spíše o zoufalý pokus několika lidí změnit vůli občanů, kteří se dokáží rozhodnout sami a nepotřebují tyto hraběcí rady,“ dodal k otázce razantně Tejc.

Zdroje: