Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Co se děje s odpadem, který vytřídíme?

Co se děje s odpadem, který vytřídíme?
zdroj: tisková zpráva

Většina z nás tuší, že třídění odpadu je k něčemu dobré, ale málokdo ví, jak přesně probíhá a co všechno se dá z recyklovaných surovin vyrobit. Věděli jste, že z nápojových kartonů se staví domy?

Třídění odpadu je spíš tradicí než novým trendem. Už naše babičky třídily kuchyňský odpad, který se pak využil jako krmivo pro zvířata nebo na kompost. Hlavním odpadem z domácností býval popel, proto také říkáme odpadním kontejnerům popelnice.

Odpadu ale v posledním století výrazně přibylo a nejrůznější materiály je třeba v odpadu třídit. Po své recyklaci totiž najdou využití v podobě řady nových produktů, s nimiž se denně setkáváme, aniž bychom si to třeba uvědomovali.

Plastový odpad zdroj: tisková zpráva

Třídění není žádná věda a nic vás nestojí. Ženě pečující o pořádek v domácnosti se může třídění jevit jako práce navíc, ale ten dobrý pocit z toho, že jste udělali něco pro čisté prostředí kolem nás, přece stojí za to, ne?

Kam putuje roztříděný odpad?

Systém nakládání s odpady má svůj řád a pravidla. Když vyhodíte odpadky do kontejneru na tříděný odpad, odveze je odsud svozová společnost k úpravci. Tam se odpad ručně dotřídí podle materiálu a požadavků zpracovatelů.

Nevyužitelný odpad a nežádoucí příměsi, které sem nepatří, se potom odvezou na skládku nebo do zařízení na energetické využití odpadu. Od úpravce putuje slisovaný jednodruhový odpad už jako druhotná surovina ke zpracovatelům. Ti z něj vytvoří nové výrobky, se kterými se běžně setkáváme (skleněné lahve, toaletní papír, sešity, časopisy, PET lahve, oblečení a další).

V Česku i dalších zemích je dostatek kvalitních zpracovatelských kapacit, které z recyklovaného materiálu vyrábí nové užitečné produkty. Domněnka, že vše skončí tak či tak na skládce, je velmi mylná – není to totiž v zájmu obcí, svozových firem, úpravců ani recyklátorů.

Plastové láhve zdroj: tisková zpráva

Recyklované materiály součástí našich domovů

Divili byste se, co všechno kolem vás je z recyklátu! Kromě toho, že se z vytříděného odpadu vyrábí věci denní spotřeby, nachází stále větší uplatnění v podobě tepelných a zvukových izolací. Výborné technické vlastnosti vhodné k různorodému využití ve stavebnictví má i tzv. pěnové sklo. Jedná se o tepelně izolační materiál vyrobený ze stoprocentně recyklovaného skla.

I z vytříděného papíru se dá vyrobit izolace. Především majitelé dřevostaveb si oblíbili tzv. celulózovou izolaci. Ve stavebnictví se můžete setkat také s plastovými střešními krytinami připomínajícími tu klasickou.

Recyklované směsné plasty se využívají v podobě zatravňovacích dlažeb s dlouhou životností. Hodně se používají také k výrobě protihlukových stěn na dálnicích a všude tam, kde mohou levně nahradit dřevo. Dalším příkladem jsou stavební desky, které se vyrábí recyklací z nápojového kartonu. Jedna česká firma desky dodává i pro stavbu rodinných domků. Systém stavby domků z nápojových kartonů je vhodný také pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Všechny uvedené příklady využití recyklovaných materiálů mají atestace splňující přísné normy a jsou zdravotně nezávadné.