Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nebezpečnější než koronavirus? Dávejte si pozor na informace

Nebezpečnější než koronavirus? Dávejte si pozor na informace
Kvalitní informace jsou důležité v každé krizové situaci | zdroj: Profimedia

Nikdy neplatilo doporučení "dávejte si pozor na to, z čeho čerpáte informace" víc než teď. 

V době pandemie koronaviru a omezení volného pohybu osob na nezbytné minimum jsou nejdůležitější spolehlivé a pravdivé informace. Nejvíce škodlivé jsou tak různé polopravdy, dezinformace a hoaxy, které matou veřejnost a přispívají k šíření paniky.

Zvlášť nyní bychom si měli dávat pozor, odkud čerpáme informace. Máme pro vás seznam důvěryhodných zdrojů.

Ministerstvo zdravotnictví zprovoznilo kvůli pandemii speciální webovou stránku a novou informační linku 1212. Na webu je možné najít všechny důležité informace od aktuálního výskytu onemocnění COVID-19 v České republice přes rady a doporučení pro domácí karenténu až po informace pro zaměstnance a zaměstnavatele. Jsou zde také čísla informačních linek Státního zdravotního ústavu a kontakty na krajské hygienické stanice a další důležité zdroje informací.

Významným zdrojem informací je i facebooková stránka Medicína, nemoci a studium na 1. LF UK, která se věnuje významných nemocem, jejich příznakům, diagnostice a léčbě. Vede ji MUDr. Jiří Štěpánek, denně ji několikrát aktualizuje a doplňuje obecné informace o pohled lékařů. 

Dalším podstatným informačním zdrojem je web Státního zdravotního ústavu a samozřejmě webové stránky Vlády ČR a jednotlivých ministerstev a v neposlední řadě krajů. Ministerstvo dopravy, zahraničních věcí, průmyslu a obchodu a vnitra mají rovněž své informační linky.

Na zmiňovaném webu Státního zdravotního ústavu najdeme řadu užitečných rad a vyvrácení některých pověr a hoaxů, které kolem kolonaviru kolují. Uvádí se zde na pravou míru nebo rozporuje například to, že koronavirus může zničit ultrafialové záření či sušiče rukou, že ho mohou šířit domácí mazlíčci, anebo že je nebezpečné dostat dopis či balíček z určitých oblastí.

Pozor na hoaxy

Na webu ministerstva vnitra lze nalézt šikovné doporučení co dělat ve vztahu k dětem a jejich psychice. Cenné informace pro podnikatele jsou dostupné na pro ně určeném informačním serveru.   

Šíření různých polopravd, hoaxů a zkreslených informací může v dnešní propojené a velmi křehké moderní společnosti napáchat velké škody, proto je třeba si na ně dávat stejný pozor jako na dodržování pravidel snižující riziko nákazy koronavirem.

Jeden z hoaxů, které se v souvislosti s koronavirem šířily a který byl následně vyvrácen, je, že lidé v případě teploty nemají užívat léky jako je Brufen nebo Ibuprofen, protože virus dále zhoršují. Podobné zprávy je třeba brát s rezervou, prověřit je a dohledat si k nim další potřebné informace. Nejhorší reakcí by bylo automaticky se podle nich řídit a léky vysadit i v situaci, kdy máte důvod je užívat. Vyvracení hoaxů i těch spojených s koronavirem se věnuje web Manipuláři.cz.

Kvalitní informace jsou důležité v každé krizové situaci. Nyní je jejich potřeba zvlášť naléhavá, protože vývoj událostí je překotný a část veřejnosti může být náchylná k panice, proto je dobré nic nepodcenit.

Zdroje:
Vlastní