Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Cesta škrtů je neodvratná. VV hrají divadýlko

Cesta škrtů je neodvratná. VV hrají divadýlko
zdroj: tisková zpráva

Ministrem financí ohlášené škrty v jednotlivých resortech vyvolaly bouři ve sklenici vody. Ministři za VV se bili v prsa, že oni tolik škrtat nemůžou, ale byla to jen hra, zaznívá z komentáře MF Dnes.

Všechny tři koaliční strany věděly dopředu, že je čeká do konce roku i v tom následujícím spousta nepopulárních opatření. Jedním z nich je i dosažení úspor, jak ho naplánovalo ministerstvo financí v čele s Miroslavem Kalouskem. Politici Věcí veřejných si však jako záminku k rozpoutání vládní revolty vzali to, že v absolutních číslech musí jimi vedené resorty šetřit nejvíce. Jinak využijí právo veta či další kroky, hrozili.

Kdo veřejné finance očistí, doplatí na to jako každý posel zlých zpráv, protože voliči nejsou vděční, nýbrž pomstychtiví. Jedinou šancí je pustit zemi žilou rychle, nejlépe dnes a zítra, aby pozítří před volbami už bylo vidět blahodárné uzdravování, které by mohlo vládní koalici zachránit. „Tohle všechno vědí všichni včetně činitelů VV. Ale zkusit na situaci vydělat už teď je příliš lákavé," píše Karel Steigerwald v komentáři MF Dnes.

Celý článek na ParlamentniListy.cz