Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: Čerpací stanice zdražují naftu, někde o více než dvě koruny za litr

Aktualizováno: Čerpací stanice zdražují naftu, někde o více než dvě koruny za litr
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Mnohé pražské čerpací stanice dnes v souvislosti se zvýšením spotřební daně zdražily naftu. Někde oproti pondělku cena stoupla o více než dvě koruny za litr, jinde se zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK a informací webu mBenzin.cz. Spotřební daň z nafty se od dneška zvýšila o 1,50 koruny za litr. Vrátila se tak na úroveň platnou do loňského června, třebaže snížená daň měla platit do konce roku.

Na čerpací stanici EuroOil na pražském Žižkově stál litr nafty v pondělí 33,50 koruny, dnes už to bylo 35,70 koruny, zjistil zpravodaj ČTK na místě. Podle archivu cen Čepro, pod kterou síť EuroOil spadá, stál litr motorové nafty v sobotu 32,92 koruny s DPH, dnes to bylo 34,73 koruny za litr. Zdražily také další čerpací stanice v Praze, například ČSAD Praha Florenc zvedla cenu nafty o 1,40 koruny na 34,90 koruny za litr.

Mluvčí sítě čerpacích stanic MOL Martin Pavlíček uvedl, že jejich stanice dnes také přecenily naftu. „Důvodem byl nejen návrat daně na úroveň z roku 2022, ale i v posledních týdnech zaznamenaný výrazný nárůst nákupní ceny,“ řekl. V pondělí podle něj zaznamenali zvýšený zájem o čerpání pohonných hmot. „Měli jsme ale dostatečné zásoby, a tak jsme zájem odbavili bez problémů,“ dodal.

Snížená spotřební daň z nafty měla původně platit do konce letošního roku. Na původní úroveň se tak vrací o pět měsíců dřív. Vláda to zdůvodňuje hlavně zlevněním nafty a také snahou získat víc peněz do státního rozpočtu. Zvýšení sazby by mělo státu přinést za každý měsíc asi 800 milionů korun navíc, z toho 727 milionů korun by podle ministerstva financí mělo jít do státního rozpočtu a 73 milionů korun do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Podle údajů společnosti CCS stál v pondělí litr nafty v průměru 33,24 Kč, což je o 63 haléřů víc než před týdnem. Současná cena nafty je nejvyšší zhruba za poslední dva a půl měsíce. Podobně je na tom i benzin, který byl naposledy dražší na konci dubna.

Litr nafty v příštích týdnech zdraží proti červenci o víc než tři koruny, soudí expert

Litr nafty v příštích dvou týdnech zdraží oproti červencovým cenám o více než tři koruny. Na ceně se podepíše vedle zvýšení spotřební daně také růst cen ropy a velkoobchodních marží. Kvůli dražší ropě zdraží i benzin, a to o více než jednu korunu za litr. ČTK to dnes řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle Tomčiaka teď na cenu nafty působí dva faktory. Zvýšení spotřební daně podle něj přidá na ceně 1,80 Kč na litr, růst cen ropy a velkoobchodních marží přidá 1,50 koruny na litru. „V horizontu dvou týdnů lze tedy u nafty očekávat zdražení o více než tři koruny na litr oproti úrovni na konci července,“ uvedl. Ropa podle Tomčiaka zdražuje kvůli záměru kartelu OPEC omezit těžbu a vyhnat cenu ropy ke 100 dolarům za barel. „Teď stojí Brent 85 dolarů za barel, na počátku července byla cena 75 dolarů,“ uvedl.

Podle údajů společnosti CCS stál v pondělí litr nafty v ČR v průměru 33,24 Kč, což je o 63 haléřů víc než před týdnem. Současná cena nafty je nejvyšší zhruba za poslední dva a půl měsíce. Podobně je na tom i benzin, který byl naposledy dražší na konci dubna. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 podle CCS aktuálně průměrně v ČR stojí 37,89 koruny. Návrat sazby u nafty na původní úroveň znamená po započtení DPH v konečném součtu zdražení o 1,815 Kč na litr.

Předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček dnes ČTK řekl, že lze očekávat zdražení nafty právě o 1,80 Kč za litr u všech čerpacích stanic v příštích dnech. „Ne nutně dnes, některé čerpací stanice mají starší naftu,“ uvedl. Další možný růst cen podle něj lze očekávat v souvislosti s celoevropským zdražováním pohonných hmot, na které budou reagovat i české čerpací stanice. V posledních dvou týdnech podle něj zdražily pohonné hmoty v Evropě o asi 2,50 Kč na litr, a to v souvislosti s růstem ekonomiky Spojených států. „Což lze interpretovat jako vzrůst budoucí poptávky po pohonných hmotách,“ řekl.

Růst cen o 1,80 Kč v příštích dnech kvůli zvýšení spotřební daně očekává mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula. Hlavní faktor, který podle něj bude spotřebu nafty v ČR ovlivňovat, je ekonomika. „Spotřebu nafty ovlivňuje z 80 procent faktor HDP. Cena jako důležitý marketingový nástroj bude fungovat spíše na individualizovanou dopravu,“ řekl. Jako příklad uvedl, že v době covidu byla cena nafty nízká, přesto spotřeba nafty klesala o desítky procent. Od srpna tak kvůli poklesu výkonnosti ekonomiky očekává stagnaci či mírné snížení zájmu o naftu. 

Zdroje: