Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Byl objeven asi nejstarší glóbus světa zobrazující Ameriku. Je z pštrosího vejce

Byl objeven asi nejstarší glóbus světa zobrazující Ameriku. Je z pštrosího vejce
Glóbus z pštrosího vejce, údajně z roku 1504 | zdroj: discovermagazine.com

Koule vytvořená ze dvou půlek pštrosího vejce (na fotografii) byla včera prohlášena za nejstarší glóbus, na němž je zobrazena Amerika. Rakouský sběratel map Stefaan Missinne, který publikoval svou studii glóbu prostřednictvím Washingtonské kartografické společnosti, jeho vytvoření datuje na základě stáří materiálu do roku 1504. Informuje o tom dnešní vydání britského deníku The Times.

Glóbus z pštrosího vejce je velký přibližně jako grep a Amerika je na něm zobrazena jako skupina roztroušených ostrovů. Indický oceán je tu pak zaznamenán s varováním „zde se nacházejí draci“.

Kartografičtí experti považují včerejší objev za významný, avšak zároveň zdůrazňují, že je potřeba objasnit jeho původ, jelikož glóbus díky aukcím v poslední době několikrát změnil majitele.

Glóbus se prý v mnohém podobá měděnému Hunt-Lenoxovu glóbu z roku 1510, včetně některých latinských pravopisných chyb a zmíněného varování před draky. To Rakušana Stefaana Missinneho vede k předpokladu, že nově objevený nález mohl být ranou verzí právě Hunt-Lenoxova glóbu.

Na nejstarším známém glóbu světa, takzvaném Erdapfelu, z roku 1492, není Amerika zobrazena.

Zdroje: