Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bradáčová řádí v nové funkci: Unikly zajímavé historky

Bradáčová řádí v nové funkci: Unikly zajímavé historky
zdroj: Mediafax

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová po jmenování do čela úřadu vzbuzuje dojem, zda ho nechce co nejdříve přivést ke zrušení a místo něj zavést Úřad pro boj s korupcí. Tomu jsou ale politici pramálo nakloněni, takže novela, která tento krok zahrnuje a kterou předložil ještě bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, se dodnes nedostala na jednání vlády.

Nová vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová se netajila tím, že by úřad, do jehož čela byla jmenována, měl jako nadbytečný článek soustavy státního zastupitelství skončit. Do tohoto jejího odhodlání zcela zapadají rázné kroky, které už stihla provést a k nimž její předchůdci nenalezli odvahu. Z vyjádření a rozhovorů mimo záznam se Lidové noviny pokusily zjistit, zda je snaha nové šéfky Vrchního státního zastupitelství změnit svůj úřad v akční jednotku úspěšná.  

Státní zástupkyni Soně Bělohlávkové odebrala všechny spisy, protože nebyla za osm měsíců schopna sepsat obžalobu na bývalého spolupracovníka Davida Ratha, podnikatele Filipa Bušinu, který je obviněn z krácení daní. K tíži jí přičetla i to, že jen přihlížela tomu, jak pražští politici ODS a TOP 09 svrhli krizového manažera v Dopravním podniku. Poté, co Bělohlávkové případ odebrala, sama nařídila policii provést ve firmě prohlídku, zda se tam neničí nějaké důkazy.

Zdroje: