Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bém: Jančíka respektuji a Opencard je nejlevnější v Evropě

Bém: Jančíka respektuji a Opencard je nejlevnější v Evropě
zdroj: tisková zpráva

Primátor české metropole Pavel Bém vyloučil, že by se měla měnit kandidátka do sněmovny v Praze. Bém se zároveň zastal kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka.

Pražský primátor Pavel Bém je přesvědčen, že starosta Prahy 5 Milan Jančík sice není mediálně populární, je ale nejúspěšnějším pražským starostou. „Pana Jančíka respektuji. Před měsícem získal na sněmu největší počet hlasů," řekl Bém v televizi Prima v pořadu Fakta Barbory Tachecí.

Odmítl tak spekulace, že se Jančíka hodlá pražská ODS do voleb zbavit. „Která z městských částí prošla za poslední roky největší změnou? Praha 5. Respektuji, jaké mám místopředsedy," dodal Bém, který je i šéfem pražské ODS.

K jeho zvolení mu pomohly i hlasy Jančíka, který se stal místopředsedou pražské ODS.  Jančík sice do sněmovny nekandiduje, chce obhajovat svůj post v podzimních komunálních volbách.

„Primárky jsou uzavřené. Vylučuji převolby," dodal pak. Pražskou kandidátku vede místopředseda ODS a starosta Prahy 13 David Vodrážka, dvojkou je Pavel Bém.

Poslanec ODS Marek Benda požaduje, aby se pražská ODS Jančíka zbavila. "Pokládám za nezbytné, abychom měli v Praze šanci uspět, provést očistu strany od lidí, kterým občané nevěří, se kterými mají naši voliči problém, a bohužel kolega Jančík patří k takovým," uvedl v České televizi Benda. On sám je na nevolitelném místě pro květnové volby.

Opencard. Skvělý projekt

Bém obhajoval i tolik kritizovaný projekt Opencard. „Je to skvělý projekt. Nedokážu si představit do budoucna, že budeme jezdit s papírovou tramvajenkou," obhajoval projekt elektronické karty Pražana. Projekt podle třech auditů stál od 730 miliard do 888 miliard korun. „Projekt jsme neřídili dobře. Tři audity jsme si zadali sami na sebe," obhajoval rozhodnutí pražského magistrátu.

Podle Béma Pražané mohou být v klidu, nepřišli zatím o žádné peníze. Primátor míní, že karta nakonec vyjde jednoho uživatele na 1350 korun, což z plastové kartičky udělá nejlevnější kartu v Evropě.

„Kdyby se ukázalo, že nemůžeme změnit smlouvy tak, aby ten produkt byl nejlevnější v ČR, tak politickou odpovědnost přebírám já jako primátor i náměstek Rudolf Blažek, který ji měl na starosti tři roky," odmítl Bém v současné době rezignovat na svou funkci. To požaduje pražská opozice i šéf lidovců Cyril Svoboda.

Bém zdůraznil, že od března bude nabíhat dalších sedm funkcionalit karty, které se nakonec přiblíží číslu 25. Nyní má na starosti Opencard zástupce primátora Milan Richter.

                                                                                                                       www.parlamentnilisty.cz