Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Bartoš se v Izraeli zúčastní veletrhu Cyber Week, doprovodí ho čeští podnikatelé

Bartoš se v Izraeli zúčastní veletrhu Cyber Week, doprovodí ho čeští podnikatelé
Téma kybernetické bezpečnosti chce Bartoš vyzdvihnout v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie, které začíná 1. července | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se v Tel-Avivu v těchto dnech zúčastní veletrhu o kybernetické bezpečnosti Cyber Week.

Doprovodí ho dvě desítky představitelů českých podniků a institucí. Během konání veletrhu Hospodářská komora ČR (HK) organizuje podnikatelské fórum a obchodní jednání zástupců českých a izraelských firem. Komora to uvedla v tiskové zprávě.

Cyber Week je každoroční akce pořádaná na největší izraelské univerzitě Tel-Aviv. Letos nabídne 50 konferencí a seminářů, na nichž vystoupí 400 řečníků z 80 zemí světa. Uskuteční se od 27. do 30. června.

Českou podnikatelskou delegaci, která bude v Izraeli stejně jako Bartoš od pondělí do středy, vede viceprezident HK Radek Jakubský.

Komora misi uskutečnila s podporou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a Zastupitelského úřadu ČR v Tel Avivu. Přihlásit se do ní mohla kterákoliv česká firma. S ohledem na oborové zaměření delegace byla ale dána přednost podnikům, které se zabývají informačními a komunikačními technologiemi (ICT). Náklady si hradí podnikatelé sami.

HK se v posledních měsících více věnuje podpoře českých ICT společností. Dostávat se na trhy po celém světě jim má pomoci nový projekt Czech Digital Solutions.

„Ten v počáteční fázi generuje katalog českých IT řešení v 21 kategoriích, který budou ekonomičtí diplomaté a 130 českých velvyslanectví v zahraničí nabízet státním správám, municipalitám a podnikům,“ uvedla komora.

Téma kybernetické bezpečnosti chce Bartoš vyzdvihnout mimo jiné v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie, které začíná 1. července. V plánu je například konference spolupořádaná Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Opatření ohledně kybernetické bezpečnosti bude muset v tuzemsku nově od poloviny roku 2024 přijmout kolem 5000 velkých a středních firem. V současnosti je to asi 600 klíčových podniků a organizací. Náklady na tato opatření budou zřejmě činit minimálně stovky tisíc korun, řekl minulý týden vedoucí oddělení regulace soukromého sektoru (NÚKIB) Martin Švéda.

Zdroje: