Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Barták pod palbou vojáků: Udělal z nás před lidmi "bandu trotlů"

Barták pod palbou vojáků: Udělal z nás před lidmi "bandu trotlů"
zdroj: tisková zpráva

Nálepku kontroverzní postavy českého politického prostředí ze sebe náměstek ministra financí Martin Barták už asi nikdy nesmyje.Poté, co jej ministr vnitra Radek John odmítl do pozice náměstka, byla mu nabídnuta stejná funkce na financích.

Osobu exministra obrany Martina Bartáka si kromě opozice a novinářů vzali na paškál i vojáci Armády České republiky, kteří se pustili do jeho objektivního hodnocení na svém webu.

Celkem drahá ubytovna

Jedna z posledních smluv, kterou zvládl tehdejší ministr obrany podepsat, v podstatě pár dnů před volbami, byla ta na výstavbu ubytovacího komplexu s nadstandardním příslušenstvím za 5,5 miliardy korun. Kofinancování ubytovny v areálu Ústřední vojenské nemocnice mělo být podílové a vítěz výběrového řízení s neprůhlednou strukturou měl prostřednictvím takzvaného projektu PPP (propojení privátního a státního kapitálu) inkasovat 220 milionů po dobu 25 let. Smlouva je natolik kontroverzní, že současný ministr obrany Alexandr Vondra zvažuje podle mluvčího Jana Pejška její zrušení.

Něco přece musel udělat

"Ale přeci něco pozitivního musel udělat. Pravda, taky mne moc věcí nenapadá, ale třeba:
schvalování misí na dva roky dopředu nebo přezbrojení armády na moderní (?) pušku," uvedl jeden z přispěvatelů v diskusi. Snad přinejmenším poslední zmínka je míněna pravděpodobně ironicky, když připustíme, že za plánovaný nákup obrněných vozidel Iveco v hodnotě 3,6 miliardy byla na Bartáka podáno trestní oznámení za porušení pravomoci veřejného činitele.

Celý článek najdete na ParlamentniListy.cz