Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Babiš: Chci získat dvě třetiny z navržených kandidátů

Babiš: Chci získat dvě třetiny z navržených kandidátů
zdroj: Mediafax

Podnikatel Andrej Babiš chce vstoupit do politiky se svým hnutím ANO 2011. Rezignuje na podzimní krajské volby a soustředí se na zisk mandátů do Senátu.

Babišovo hnutí se podle časopisu Týden intenzivně připravuje na své první volby. Hnutí s názvem ANO 2011 (tedy Akce Nespokojených Občanů) si klade za cíl získat mandáty v Senátu. Babiš již rozeslal zadávací dokumentace PR a komunikačním agenturám. Vlivný podnikatel chce na přelomu května a června své hnutí zaregistrovat a spustit kampaň, která by měla ANO 2011 dostat do povědomí voličů.

Cíl: Získat 2/3 z navržených kandidátů

Babiš chce do podzimních senátních voleb postavit deset kandidátů, přičemž si klade za cíl, aby mandát získalo alespoň 6 z nich. Kromě toho se ale připravuje i na případné předčasné volby do Poslanecké sněmovny. "Pokud se budou konat předčasné volby 2012, je cíl definován takto: dosáhnout takového výsledku, aby se ANO 2011 stalo podstatným hráčem na politickém trhu a aby bylo schopno realizovat své záměry buď samo, či v koalici s partnerem, který bude přijatelný," uvedl podle časopisu Týden Babiš v zadání pro agentury. Pokud by se volby konaly v řádném termínu 2014, chce dosáhnout zisku minimálně 15%.

Jedním z programových bodů hnutí, které Babiš nejvíce prosazuje, je skoncování s korupcí. Babiš v médiích označuje kdekoho za mafiána a zloděje, za každým zdejším obchodem vidí korupci. Nepřímo tak i sám sebe, jakožto člověka, který v takovém prostředí dokázal vybudovat své impérium, označuje za jednoho z nejúspěšnějších mafiánů. "To určitě ne. Poukazoval jsem na to, že s příchodem určitých lidí, které jsem konkretizoval, dosáhla ta korupce neskutečných rozměrů," odmítá Babiš takovou interpretaci a odkazuje na hospodaření Agrofertu, který prý nikdy nic neprivatizoval a platí daně i sociální a zdravotní pojištění v České republice.