Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Analytička překvapuje: Klidně může přijít pravicová vláda

Analytička překvapuje: Klidně může přijít pravicová vláda
Karel Schwarzenberg | zdroj: Isifa.com

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše rozjelo předvolební kampaň. Samo sebe označuje jako středopravý subjekt a odmítá spolupráci s komunisty. I díky tomu někteří pozorovatelé naznačují možnost povolební renesance pravicové vlády s účastí TOP 09 a právě ANO. Podle politické analytičky Veroniky Sušové-Salminen by se to mohlo povést i díky zběhnutí bývalých voličů ODS právě k Babišovi.

Středopravicové hnutí ANO, které založil a vede Andrej Babiš, deklaruje nezájem o možnou povolební spolupráci s levicí, především s KSČM. Může díky tomu posbírat množství hlasů takzvaného "měkkého obalu" ODS? Tedy voličů, kteří nejsou přímo pravověrnými pravičáky a Václav Klaus není zrovna jejich idolem.

Přeběhnutí této části voličského elektorátu by hnutí ANO mohlo pomoci k dvojcifernému procentuálnímu zisku ve volbách. Souběžně s tím se objevují úvahy, že by se Andreji Babišovi nemuselo příčit uzavřít koalici s TOP 09, KDU-ČSL či klidně i ODS.

Kritika Schwarzenberga a Kalouska

Ačkoliv v začátku volební kampaně Babišovo hnutí ke své středopravicové orientaci jedním dechem dodává, že se zkompromitovanými současnými politiky, například se Schwarzenbergem a Kalouskem, se mu do koalice nechce. Stejně tak představitelé ODS a TOP 09 mají v čase předvolebního kvasu pro Babišovo ANO většinou jen slova despektu či dokonce posměchu.

"My jsme středopraví, to znamená míříme na zklamané voliče ODS, TOP 09 nebo VV. Ale také na voliče, kteří mají plné zuby stále těch stejných tváří, které tady třiadvacet let něco vykládají. Ti lidé už by měli jít do důchodu a přenechat to novým osobnostem, které tam nejdou zbohatnout a které už za sebou něco mají, něco dokázaly," řekl Andrej Babiš pro Idnes.cz.

Trojka pražské kandidátky ANO, profesor Jiří Zlatuška, ho ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz doplnil: "Ta charakterizace "středopravá" mi přijde jako adekvátní, ale na tyhle termíny si sám moc nehraju."

Zdroje: