Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Američanům zase nevyšla poprava. Odsouzený se 43 minut svíjel v agónii

Američanům zase nevyšla poprava. Odsouzený se 43 minut svíjel v agónii
Trest smrti v USA (ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Celých 43 minut dnes umíral vězeň odsouzený k trestu smrti. Oklahomská věznice použila nový druh smrtícího koktejlu, který však nefungoval správně. Sám ředitel věznice musel proto popravu zastavit, odsouzený se však ještě téměř tři čtvrtě hodiny svíjel v křečích, něž nakonec zemřel na infarkt.

Clayton Lockett byl usvědčen z vraždy a znásilnění devatenáctileté dívky. Na jeho popravu použila oklahomská věznice nový druh smrtícího koktejlu. Po vpravení hned první ze tří látek však nastaly potíže - vězeň sebou začal zmítat a ředitel věznice byl nucen popravu okamžitě zastavit. Ostraha následně zatáhla závěsy, aby přítomní novináři neviděli, co se děje.

Lockettův právník uvedl, že jeho klient začal po aplikování látky sebou "škubat", což se postupně zhoršovalo. "Vypadalo to, jako by se jeho horní část těla snažila vyprostit z pojízdného lůžka. Během minuty nastal chaos." Vězeň nakonec po 43 minutách agónie zemřel na srdeční infarkt.

Není zatím jasné, jakou dávku jedu vězeň dostal, než byla poprava ukončena. Vedení oklahomské věznice bude pravděpodobně vyšetřováno za porušení ústavní ochrany proti krutým a neobvyklým trestům.

Druhým odsouzeným, který měl být dnes v Oklahomě popraven, byl Charles Warner. Jeho poprava však byla kvůli problému se smrtícím koktejlem minimálně o 14 dnů odložena.

V Oklahomě je to již druhá nepodařená poprava v tomto roce. Začátkem roku zůstal vrah a násilník Dennis McGuire naživu ještě 10 minut po aplikování smrtícího koktejlu.

Zdroje:
cnn.com