Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Kalousek chce zdanit vysoké odměny hasičů

Kalousek chce zdanit vysoké odměny hasičů
zdroj: Profimedia

Vysoké odměny, které si tajně rozdávali hasiči a nyní se je snaží zatajit, by se měly od roku 2014 zdanit. Zdanit by se mělo rovněž i odchodné, plánuje to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09).

Jak nedávno upozornily Lidové noviny, někteří krajští šéfové hasičů porušovali interní pokyny ministerstva vnitra, když svým náměstkům dávali loňské odměny vyšší, než je stanovený limit 150 tisíc korun. Zejména hasiči z vedení obdrželi loni na odměnách i 200 tisíc korun.

Jiří Pelikán, ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, odůvodnil své počínání tak, že prý špatně pochopil pokyny, které dostali.

Podle LN se ale hasiči informace o odměnách snaží zatajit. Nejvyšší soud sice rozhodl, že mají hasiči povinnost informace o platech a odměnách poskytnout, jenže to jejich krajští šéfové respektují jenom částečně.

Ministr Kalousek uvažuje jednak zdanit odchodné hasičů, jednak právě vysoké odměny šéfu hasičů. Těch se plán ministerstva financí dotkne nejvíce. „Pokud se mě ptáte, co na to řadový hasič, tak je mu to vcelku jedno. Protože se ho to až tak netýká,“ citují hasičského odboráře Zdeňka Jindřicha Oberreitera úterní Lidové noviny.