Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Znáte pojem doména?

Znáte pojem doména?
zdroj: Pixabay

Víte, co u internetu obnáší pojem doména? Zaručeně to víte. Jenom možná až tak docela netušíte, oč přesně jde, nic vám neříká toto slovo samotné.

Uživatelé internetu se setkávají s doménami prakticky co chvíli. Jakmile zabrousí někam na internet a chtějí zde něco nalézt, využívají k tomuto účelu nezbytně právě domény, jež při hledání obsahu, jenž člověka zajímá, tomuto více než vydatně pomáhají.

Taková doména je vlastně ve své podstatě označení internetové stránky v písemné podobě, určené lidským uživatelům. Kdykoliv chce někdo na internetu něco nalézt, hledá to pod názvem, který je mu známý nebo srozumitelný, a právě tento se nazývá doménou.

Takovýto název pak je přiřazen k číslu zvanému IP adresa, jež označuje místo, kde se onen konkrétní obsah na síti nachází, na jakém počítači. Taková IP adresa je pak naopak ideální pro počítače, které s její pomocí dovedou hledajícího jedince tam, kam si tento na síti žádá. Což je logický a ideální stav věcí.
Když chce někdo založit internetovou stránku, musí si takovou doménu pořídit. To znamená získat některou z domén prvního řádu, jíž je v případě České republiky ono známé .cz na konci a již spravuje zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC, respektive jinou národní či nadnárodní doménu prvního řádu, a k tomu si vybrat jedinečnou a doposud nikým nepoužívanou doménu řádu druhého, již si volí každý uživatel sám a její jedinečnost si lze ověřit přes službu WHOIS.

Snímek obrazovky 2020-06-23 v 9.59.44 zdroj: tisková zpráva

Pak se taková doména zaregistruje pomocí některého z registrátorů, a je to.

A na kterého ze seznamu našich registrátorů vsadit? Třeba na TELE3, kde lze mimo zmíněné registrace pořídit třeba i další nabízené služby, jako hostingové služby a případně i hosting zdarma nebo levný hosting, virtuální či dedikované servery, pronájem serveru, DNS servery a další produkty a služby provázené profesionálním poradenstvím.

Snímek obrazovky 2020-06-23 v 9.59.36 zdroj: tisková zpráva

Právě tento registrátor je jedním z těch, kteří jsou evidováni v registru u sdružení CZ.NIC, jež se kromě této registrace věnuje i záležitostem jako zabezpečování provozu domény .cz, šíření osvěty, bezpečnostním otázkám týkajícím se internetu, podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice či spolupráci s podobnými mezinárodními společnostmi a sdružením EURid spravujícím evropskou doménu .eu. A právě zde tak každému zajistí spolehlivost a bezpečí.

A jakmile má člověk svoji doménu, může se pustit do tvorby své internetové stránky.

Snímek obrazovky 2020-06-23 v 9.59.29 zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
Inzerce