Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Žena napadená Romy zemřela. Ve Varnsdorfu začíná být horko

Žena napadená Romy zemřela. Ve Varnsdorfu začíná být horko
zdroj: Mediafax

Bezpečnostní situace ve městě se opět rapidně zhoršila, shodují se občané severočeského Varnsdorfu. Násilí páchané nepřizpůsobivými Romy eskalovalo opět během silvestrovské noci, kdy se jejich obětí stala skupina tří lidí. Starší žena několik dní po útoku zemřela v nemocnici. První oběť zdejší romské kriminality zatím žádné nepokoje ve městě nevyvolala.

Varnsdorf ve Šluknovském výběžku. Po událostech loňského léta zná městečko v nejsevernějším cípu Ústeckého kraje každý Čech. I díky známému mystifikátorovi Lukáši Kohoutovi, který se postavil do čela zdejších protestů proti nepřizpůsopbivým, které pravidelně končily u kordonu policejních těžkooděnců.

Kritická situace, během níž zaznělo z úst některých politiků i volání po zásahu armády, postupně odezněla s přicházejícím podzimním počasím. Jenže nový problém je na světě, žena, která se spolu s manželem a synem stala obětí skupiny Romů o silvestrovské noci, ve středu zemřela v nemocnici. Skutečná příčina smrti dosud není známá, určí ji až soudní pitva. Oběť přepadení nebyla podle některých zpráv v dobrém zdravotním stavu a její smrt tak možná nemusí s násilím nepřizpůsobivých souviset. Oslovení občané Varnsdorfu si ale myslí pravý opak a nálada mezi místními by se dala vyjádřit veršem plzeňské skupiny Znouzectnost: "Na zámku se dneska tančí, a pod kopcem v hospodě bodaj nože do stolu."

Večer se pěšky nechodí

Zhoršení situace potvrdí i prodavačka jednoho z místních obchodů. "Je to stejné jako v létě. Tvrdí se, že se tu nic neděje, ale opak je pravdou. V posledních měsících se to zase zhoršilo, podstatně," říká žena, zatímco čistí právě instalované sklo ve výloze. To minulé se během noci stalo terčem pokusu o vloupání. "Ale asi je někdo vyrušil, měli jsme štěstí," říká. Předpoklad, že smrt jedné z obětí silvestrovského útoku místní ještě více radikalizuje, je podle ní na místě. Příští sobotu nebo v neděli se prý opět půjde do ulic, říká s neradostným výrazem.

Zda se ale dav opět pokusí dostat až k domům a ubytovnám obývaným Romy ale prodavačka raději netipuje. "Zůstanu asi doma, stejně jako jsme všichni doma večer po setmění. Žijeme ve svých klecích a bojíme se vystrčit hlavu. Pokud se večer přeci jen někam chystáme, jedeme výhradně taxíkem. Jsou tady levné, po celém městě za padesát korun," říká recept místních, jak se v noci vyhnout přepadení. Jenže všichni prý štěstí nemají. Počet přepadení žena nezná, policie ve Varnsdorfu prý pravá čísla tají.

O kus dál nám další prodvačka tato slova potvrzuje. Buď postihla celou místní populaci zvláštní forma psychózy, nebo v ulicích Varnsdorfu přestal po setmění definitivně platit zákon. Dvojice zákaznic si zvláštní napětí ve městě vysvětluje jednoduše. Díky špatné ekonomické situaci už na Šluknovsku neexistuje střední vrstva. Sociálně slabé obyvatelstvo je navíc frustrováno skutečností, že nemůže jako jinde v ČR cestovat městem po setmění. "Stalo se to všechno na nejhorším místě, kde mohlo, a úterní smutná událost pro mne znamená naprosto zásadní zlom. Teď už to nejde vrátit zpátky," obává se jedna z nich dnů budoucích.

Majiteli nemovistosti s Romy někdo rozbil vůz

Jenže něco se ve městě přeci jen změnilo. Zatímco koncem léta byli za viníky označováni takřka výhradně nově příchozí Romové, nyní hněv Varnsdorfských směřuje především vůči vládě. Důvod je jednoduchý, ze slibovaných opatření došlo pouze ke zpřísnění kontroly vyplácení sociálních dávek. "Ale to nepomáhá, Romové si jezdí pro dávky jinam," shoduje dvojice mladých lidí na hlavní varnsdorfské ulici. A Romové už nejsou v jejich očích ani viníky stavu, kdy je jejich důchod vypočítáván z průměrného platu, zatímco pracující člověk prý v místě nevydělá většinou ani dvojnásobek životního minima.

Terčem zloby místních se ale nestal jen Nečasův kabinet. Potvrzuje to šéf místní organizace hnutí Občané městu, město občanům (OMMO) Pavel Vaňáč. "Jeden z majitelů nemovitostí, který ubytovává Romy, našel svůj luxusní vůz značky BMW zdemolovaný. Navíc se mu někdo neúspěšně pokusil zapálit obchod," popisuje s největší pravděpodobností pomstu někoho z místních.

Nová služebna není, policii prostor nevyhovuje

Podle Vaňáče pramení beznaděj obyvatel města především z nečinnosti státních orgánů. Jako příklad, který ovšem i člověku znalému způsobu plnění politických slibů vyrazí dech, uvádí posílení bezpečnosti ve městě. Avizované vytvoření další policejní služebny přímo v nejnebezpečnějších místech Varnsdorfu zůstalo pouze ve stádiu slibu. "Prostor k dispozici je, ale státní policie jej odmítá obsadit, prý nesplňuje nároky na policejní služebnu. Jde prý o zabezpečení telefonů a dalších komunikačních kanálů. Městská policie pak na provoz tohoto zařízení nemá lidi," krčí rameny Vaňáč.

Poté, co Varnsdorf a jeho občané zaujali pozornost většiny obyvatel země, se podle Vaňáče daly věci částečně do pohybu. "Jenže zpřísněním vyplácení sociálních dávek to začalo a skončilo," říká aktivista. I proto se on sám obává průběhu dalších demonstrací. Jak ostatně poznamenali všichni oslovení občané, rozdíl mezi letními pochody k ubytovnám, a demonstrací, která pravděpodobně proběhne příští sobotu, je přesně jeden mrtvý člověk. Situaci nepomáhá ani nešťastný výrok místostarosty Dubského. Poté, co uvedl v médiích, že si napadená trojice mohla přepadení vymyslet, se nálada místních ještě více vyhrotila. "Mají pocit, že už v tom jsou úplně sami. Bojím se, jak to bude pokračovat. Nedokážu nic odhadnout," obává se aktivista.

O DSSS si myslím své, náměstí jim ale uvolníme

Nebližší demonstrace se ve Varnsdorfu chystá na příští sobotu. Místo má sice rezervované jeden z místních občanů, ale ve stejný termín zde chce pořádat akci i Vandasova DSSS. Dělníci už Vaňáče kontaktovali a z jeho slov vyplývá, že úspěšně. "Na DSSS mám svůj názor. Ale určitě nebudeme to místo blokovat, abychom zabránili něčí akci. Ať už si o nich myslím to, co si myslím," dodává aktivista.

Na počet účastníků by mohlo mít vliv i počasí a více než tisícihlavý průvod z počátku září by se nemusel opakovat, pokud DSSS nezajistí opravdu masivní účast přívrženců krajní pravice. Jak moc zhoršila smrt oběti silvestrovského přepadení náladu místních, se tak zřejmě ukáže příští víkend.