Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Zeman udělil státní vyznamenání Bohdalové, Suchému a dalším. Slavnost vynechal Sobotka

Zeman udělil státní vyznamenání Bohdalové, Suchému a dalším. Slavnost vynechal Sobotka
Miloš Zeman | zdroj: Isifa.com

Celorepublikové oslavy 95. výročí vzniku samostatného Československa dnes vyvrcholily předáním státních vyznamenání na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman ocenil 29 osobností, mimo jiné například Erazima Koháka, Jiřího Suchého, Jiřinu Bohdalovou či Jarmilu Kratochvílovou. V projevu prezident vyzdvihl životní příběhy oceněných. Oslavy státního svátku zahájil Zeman položením věnce na pražském Vítkově. Lidé mohli mimořádně navštívit pražský Obecní dům a Kramářovu vilu. 

V roli prezidenta se Zeman zúčastnil oslav výročí vzniku státu poprvé. U příležitosti svátku se rozhodl udělit o sedm vyznamenání více, než bylo předáno loni. V příštích čtyřech letech očekává, že bude počet oceněných narůstat a rezonovat s tím, jak tyto lidi zná veřejnost. Řád Tomáše Garrigua Masaryka propůjčil filozofu Kohákovi a divadelníkovi Suchému. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, neudělil a nepředal ani žádnou Medaili Za hrdinství. 

Medaili Za zásluhy dostali třeba populární herečka Bohdalová, atletka Kratochvílová, hudebník Felix Slováček či chirurg Pavel Pafko. Bohdalová podpořila Zemana v prezidentské kampani a Slováček kandidoval ve volbách do Sněmovny v Libereckém kraji za Stranu práv občanů - zemanovci. 

Slavnostní akt provázely kontroverze, na Hrad nepřišla většina rektorů veřejných vysokých škol na protest proti tomu, že prezident odmítl pozvat dva jejich kolegy. Hudebník Vladimír Mišík odmítl přijmout od Zemana vyznamenání, protože nesouhlasí s některými jeho rozhodnutími a konfederace politických vězňů letos poprvé nenavrhla své kandidáty kvůli Zemanově postoji ke komunismu. Negativní ohlasy vyvolala také jména některých oceněných, mezi nimiž byli i Zemanovi přátelé František Čuba, který za vedl za socialismu slavné slušovické zemědělské družstvo, a Miroslav Grégr, ministr průmyslu v někdejší Zemanově vládě. 

Nepolitický projev

V projevu před rozdáváním vyznamenání se Zeman nijak nevěnoval aktuálním politickým událostem. Vyzdvihl životní příběhy, které mají ocenění za sebou. Cesta žádného z nich podle prezidenta nebyla od začátku strmá vzhůru, vyznamenaní museli často čelit zraněním, chybám či pomluvám. Dějiny nechápe Zeman jako souboj abstraktních idejí, ale myšlenek konkrétních lidí. 

Oslavy výročí vzniku Československa prezident zahájil již dopoledne položením věnce u jezdecké sochy Jana Žižky na pražském Vítkově. Během zhruba půlhodinové akce zhlédl prezident slavnostní vojenskou přehlídku a defilé historických praporů. Přítomní politici, váleční veteráni i řada občanů na závěr uctili památku padlých minutou ticha, do níž zazněly tři čestné salvy z pušek. 

Následně měl prezident na programu schůzku s diplomaty a slavností přísahu téměř 350 mladých vojáků a vojákyň. Mezi nimi přednesl slib i bronzový medailista ze srpnového mistrovství světa v atletice kladivář Lukáš Melich. Zeman ocenil službu vojáků při povodních a dalších živelních katastrofách a připomněl vojenské mise v cizině. Své sympatie prý nechce vyjadřovat jen slovy, pojede proto vojáky navštívit do Afghánistánu. 

Věnec Zeman nepokládal

Další tradiční akcí při příležitosti výročí vzniku Československa je kladení věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Na něm už však Zeman chyběl. Zastoupil ho jeho kancléř Vratislav Mynář, podle kterého se prý prezident šetřil na večerní slavnostní ceremoniál předávání vyznamenání. 

Česku popřál ke státnímu svátku kromě českých politiků i americký ministr zahraničí John Kerry jménem prezidenta USA Baracka Obamy a všech Američanů. Zdůraznil, že USA a ČR jsou blízkými partnery v NATO, a ocenil podporu Česka bojovníkům za lidská práva po celém světě. Připomněl i své české kořeny. 

Zdroje: