Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zeman může Sobotku úplně dorazit, kolují zvěsti z Hradu

Zeman může Sobotku úplně dorazit, kolují zvěsti z Hradu
Bohuslav Sobotka | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Seznam kandidátů na ministry, který šéf ČSSD Bohuslav Sobotka předložil prezidentu republiky, nakonec nejspíš neprojde tak hladce. Miloš Zeman v pátek zveřejní své výhrady k nominantům. Podle zdrojů Lidových novin dosud nebyla mezi oběma politiky uzavřena finální dohoda. Prezident prý sní o vzniku "čtyřkoaličního" projektu. Deník naznačuje i scénář, v němž by se premiérem mohl stát šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle informací Lidových novin ze zdroje z vysoké politiky zatím nebyla uzavřena finální dohoda mezi šéfem sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem ohledně jmenování nové vlády. Zeman Sobotku a nový kabinet do konce týdne prý rozhodně nejmenuje a pokusí se ještě na budoucího premiéra zatlačit.

Zeman prý chce ve vládě zástupce Hradu

Zeman má prý totiž představu vzniku "čtyřkoaličního" projektu. Pomyslnou čtvrtou stranou ve vládě ČSSD, lidovců a ANO by se měla stát skupina ministrů a náměstků, kteří by reprezentovali Hrad. Sobotka však požaduje, aby jej prezident bez odkladu jmenoval ministerským předsedou.

Z Pražského hradu zatím oficiálně nezaznělo, jestli je pravda, že prezident Sobotku nejmenuje. Kancléř Vratislav Mynář nicméně prozradil, že je "veliká troufalost" tvrdit, že by měla být nová vláda jmenována 27. ledna, jak uvedla Česká televize.

Svůj oficiální postoj sdělí prezident v pátek. Na povrch se už ale dostaly informace, že Zeman má s některými jmény Sobotkova seznamu problém. Jedním z nich je senátor a Zemanův protivník z prezidentské volby Jiří Dienstbier. Dále by se podle informací LN mohl Zeman "opřít" do plzeňského hejtmana Milana Chovance (ČSSD), který je kandidátem na post ministra vnitra.

Sobotka by mohl jít od válu

Zemanovou zbraní proti Sobotkovi by se mohla stát slova samotného předsedy ČSSD z loňského října. Tehdy uvedl, jak připomíná deník, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu, mohl by se konat mimořádný volební sjezd, na kterém by funkci předsedy neobhajoval. Zeman si navíc nechal vypracovat posudek Ústavu státu a práva Akademie věd, v němž je uvedeno, že hlava státu nemusí se jmény kandidátů na ministry souhlasit.

Prezidentovo otálení se Sobotkovi nezamlouvá. Nedávno také uvedl, že případně zváží i kompetenční žalobu na prezidenta k Ústavnímu soudu. Ta by se mu ale podle zvěstí z Hradu nemusela vůbec vyplatit, což potvrzuje i ústavní právník Jan Kysela. Ten upozornil, že by soudci nemuseli žalobu vůbec přijmout. Už jen kompetenční žaloba premiéra na prezidenta by prý vyžadovala "dobrou vůli" soudců.

Zdroje: