Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Za málo peněz vás příjemně překvapí. Huawei MateBook D14

Za málo peněz vás příjemně překvapí. Huawei MateBook D14
zdroj: tisková zpráva

Levný, rozhodně nemusí znamenat nevýkonný. Huawei MateBook D14 je toho důkazem. Notebook na každodenní práci i zábavu vyniká dlouhou výdrží a ve své třídě velmi slušným výkonem. Pořídíte jej za necelých 18 000 korun a do konce srpna k němu dokonce zdarma dostanete i špičková odhlučňující sluchátka FreeBuds 3i v ceně přes 4000 Kč.

Hledáte spolehlivý notebook pro děti, prarodiče nebo třeba na pomoc při studiu na vysoké škole? Pak by vás měl zaujmout právě nový MateBook D14. Mezi jeho zásadní přednosti patří kvalitní dílenské provedení, celodenní výdrž na baterii, obří SSD disk s kapacitou 512 GB, tichý chod za všech okolností a solidní výkon, díky kterému si zahrajete i graficky náročnější starší hry.

Více než rozumný kompromis
MateBook D14 má v dané cenové kategorii nad konkurencí navrch už na první pohled. Kovové tělo mu dodává funkční ochranu proti mechanickému opotřebení i pevnost. Přestože v nejširším místě je „tlustý“ pouhých 16 milimetrů, díky hliníkové konstrukci jej klidně můžete chytit za růžek, aniž by došlo k deformaci nebo, jak se vám může stát u plastových notebooků, dokonce k poškození součástek uvnitř. Právě i proto se hodí například do dětského pokoje, kde se pravděpodobně dočká i nepříliš šetrného zacházení. Navíc kromě praktické stránky musíme ocenit i estetický dojem. Tělo sice není odlito z jednoho kusu, jako je tomu u nejvyšších modelů, přesto však notebook působí velmi elegantním dojmem a spasování jednotlivých částí je vynikající.

Model D14 rozhodně není žádný herní stroj, přesto nám testy (takzvané benchmarky) ukazují, že hraní her docela dobře zvládne. Ve své kategorii dokonce většinu konkurence v důležitých kategoriích překonává. Na hraní s největšími detaily současných graficky náročných her určitě nedojde, ale díky chytré kombinaci integrované grafické karty Radeon Vega 8 a čtyřjádrového procesoru AMD Ryzen 5 3500u si i takto relativně slabá konfigurace poradí s náročnými trháky jako byly BioShock Infinite nebo třeba Dota 2 Reborn. Vždy však záleží na konkrétních grafických a výkonnostních požadavcích dané hry.

Hmotnost činí velmi příjemných 1,38 kilogramu, takže pokud budete s notebookem cestovat, rozhodně se nemusíte bát, že se pronese.

S6 copy zdroj: tisková zpráva

Tenký rámeček, čtečka otisků
Všechny nové MateBooky se vyznačují ultratenkým rámečkem, který výrobci dovolil do menšího těla natěsnat větší displej. Na první pohled byste totiž možná nehádali, že do tak malého přístroje se vešel čtrnáctipalcový FullHD displej s poměrem stran 16:9. Rovněž poznávacím znamením většiny novinek od Huawei (kromě modelu MateBook 13) je vyklápěcí webkamerka schovaná v horní liště kláves. Má tu výhodu, že pokud nechcete, skutečně nikdo se na vás nemůže dívat (kamera je mechanicky zaklopená). Nevýhodou pro někoho může být netradiční podhled, který takto umístěný objektiv přináší.

Z nejvyššího modelu (MateBook X Pro) převzaly jlevnější modely i špičkovou čtečku otisků prstů integrovanou přímo v tlačítku pro zapnutí přístroje. Identifikace tak proběhne takřka okamžitě, jak jsme zvyklí z těch nejlepších chytrých telefonů.

Dlouhá výdrž a spousta portů
Vzhledem k rozměrům přístroje, je chvályhodné, že Huawei opravdu nešetřil přípojnými místy. Na těle najdete dva USB porty (jeden má specifikaci 3.0), jeden napájecí a datový USB-C a dokonce i HDMI 2.0. Nechybí pochopitelně ani zdířka pro sluchátkový 3,5mm jack. Co jsme naopak postrádali je čtečka paměťových karet, ať už SD nebo microSD. Ta by se u takto navrženého přístroje určitě hodila.
Zásadním parametrem je výdrž akumulátoru. A ani v tomto ohledu Huawei nezaostává, ba právě naopak. Ve své cenové a výkonnostní kategorii nad konkurencí vyniká. Výrobce jako maximum udává 9,5 hodiny, ale testy ukazují, že při nenáročném používání z MateBooku vyrazíte klidně i o hodinu navíc.

Nabíjení obstará přibalená 65W USB-C nabíječka. Na plnou kapacitu baterku dostane za 3,5 hodiny. Energii pak klidně může dodat i vašemu mobilu nebo jinému zařízení. Zahřívání stroje při nabíjení nebo vysokém výkonu se bát rozhodně nemusíte. Místa, kde se notebooku dotýkáte dlaněmi se sice lehce zahřejí, ale nejde o nic nepříjemného.

Příslovečnou šlehačkou na dortu pak pro majitele telefonů Huawei může být systém Huawei Share. Ten dokáže bezdrátově propojit mobil s notebookem tak, že zálohování fotografií nebo kopírování jiných souborů je doslova dílem okamžiku. Stačí oba přístroje spárovat a pak už jen data myší přetahovat dle potřeby. Funkce je zatím bohužel dostupná pouze pro telefony Huawei.

Koho potěší?
MateBook 14 je vhodný na středně náročné každodenní používání. Dobře poslouží pro sledování filmů ve vysokém rozlišení, hraní starších her, brouzdání po internetu na provozování nejrůznějších výukových programů a kancelářských balíků. Své místo najde v dětském i studentském pokoji a a výborně se chytne i v obývacím pokoji prarodičů.

Zdroje:
Inzerce