Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Voliči ocenili aroganci a asociální reformy vlády, píše Paroubek

Voliči ocenili aroganci a asociální reformy vlády, píše Paroubek
zdroj: Mediafax

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek zhodnotil v komentáři na svém webu vasevec.cz výsledky druhého kola senátních voleb. Podle Paroubka už třetí volby do Senátu po sobě dokazují, že ČSSD nastoupila vítěznou cestu i v nich.

"Jsem rád, že tyto volby dotvořily předchozí úsilí ČSSD, a že tato strana k 29 mandátům přidala dalších 12," uvádí bývalý šéf sociální demokracie, který je často označován za zhrzeného muže, jenž se se současným vedením strany nerozešel v dobrém.

Paroubek své spolustraníky často kritizoval, teď je ale s výsledky strany spokojen. Voliči podle něj v uvozovkách ocenili "aroganci a hloupé asociální reformy Kalouskovy a Nečasovy vlády". Kabinetu se prý za sto dní existence podařilo znepřátelit si střední vrstvy obyvatelstva.

Senát reformy nezastaví, nedávejte nám vinu

Přestože vláda reformy slibuje, nenabídla lidem žádnou vizi - ani plán reforem, ani jejich cíl, píše poslanec ČSSD, který podle vlastních slov věřil, že je nadpoloviční většina v Senátu pro stranu dosažitelným cílem. Paroubek se však obává, zda se veřejnosti podaří vysvětlit, že ČSSD může v Senátu reformy jen brzdit, nikoli zastavit, aby ji pak veřejnost nevinila ze spoluodpovědnosti za vládní rozhodnutí.

"Chci pogratulovat všem nově zvoleným senátorům za ČSSD. Ukazuje se, že ČSSD vyrůstá v krajské a komunální politice silná garnitura osobností hodná právě pro kandidaturu do Senátu," dodává Paroubek na závěr svého komentáře.

ČSSD ve druhém kole senátních voleb uspěla nad očekávání. Vyhrála ve dvanácti obvodech a má tak celkem 41 senátorských křesel - v horní komoře tedy těsnou nadpoloviční většinu. Strany vládní koalice (bez VV, která se do Senátu nedostala) mají jen 30 senátorů.