Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vlček o Fischerově kabinetu: Kdo nic nedělá, nic nezkazí

Vlček o Fischerově kabinetu: Kdo nic nedělá, nic nezkazí
zdroj: tisková zpráva

Exkluzivní rozhovor s předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem o práci sněmovny do voleb, Fischerově vládě, Paroubkovi, NKÚ a olympiádě.

Pane předsedo, otevíráme spolu novou rubriku Parlamentních listů - VIP Rozhovory. Současně jsme na začátku roku, který bude politicky velmi rušný. Co vy vidíte jako své priority pro ten téměř půlrok do parlamentních voleb?

Měli bychom stihnout tři schůze, možná dokonce i jednu mimořádnou, abychom dořešili normy, které se vrátí ze Senátu či od pana prezidenta. Na organizačním výboru jsme se již dohodli, že vypustíme všechna první čtení, bylo jich kolem 80, a celkem by tak na první schůzi (začíná 26.1. - pozn. aut.) bylo zhruba 260 bodů! To není reálné projednat.

Co vy osobně považujete z té obrovské hromady za to nejpodstatnější, co se musí stihnout do voleb?

Zdanění progresivními sazbami, příspěvek důchodcům, vše v sociální oblasti, co navrhuje ČSSD. Odmítám vizi odpůrců, že tyto zákony prohlubují rozpočtový schodek. Ještě jsou rezervy ve dvou oblastech, jak nám ve Sněmovně ukázal ministr financí. Jde o vládní rozpočtovou rezervu ve výši 3,5 miliardy a další 4 miliardy, jež získá státní rozpočet díky tomu, že neprošel návrh na snížení DPH u některých služeb. Dále doufám, že by se mohl pozitivně projevit pomalý ekonomický růst, takže by se schodek už neprohluboval.

Vy jste pro co nejdřívější termín voleb do Sněmovny. Proč?

Musí tu být co nejdříve politická vláda, vzešlá z voleb a rozhodnutí voličů. Ta současná úřednická se politickými rozhodnutími nezabývá a řeší jen nejnutnější věci. Také jde o rozpočet na rok 2011, který bude ještě složitější sestavit, než ten letošní. Vláda na to musí mít dostatek času, protože rozpočet předkládá poslancům do konce září.

Pozdější termín voleb by zase umožnil Sněmovně projednat více bodů, nemyslíte?

To máte pravdu, ale současně je problém cokoliv podstatného projednat. Není k tomu vůle. Čím blíže k volbám, tím ten stav bude horší, politici budou zneužívat veřejná vystoupení ve Sněmovně ke svým osobním kampaním.

Co říkáte tomu, že právě současná vláda se těší nebývalé oblibě lidí?

Pan Fischer má mandát přivést zemi k volbám, jeho vláda ale nemůže přijímat důležitá politická rozhodnutí, jako je např. privatizace letiště a další. Dělá pouze věci „udržovací" a ty nejsou nepopulární. Vláda vzešlá z řádných voleb musí řešit zásadní otázky v sociálních oblastech, důchody, školství... Čili, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Tahle vláda dělá jen to, co jí dovolí ty dvě politické strany, které nominovaly své zástupce do vlády. Pan premiér před každým rozhodnutím musí jít za pány Topolánkem a Paroubkem, zeptat se jich na názor. Pokud se neshodnou, je to osm na osm a vláda není schopna rozhodnout.

Jaký vůbec máte nyní vztah s Jiřím Paroubkem? Na podzim 08 vás chtěl vystřídat ve funkci předsedy Sněmovny a přes média jste si vyměnili pár nelichotivých vzkazů...

Tak bych to neřekl, že mi usiloval o křeslo. Nastupoval jsem do funkce s tím, že to není natrvalo. Vždy jsem byl připraven to místo opustit, ale sociální demokracie neměla sílu k převolení místa předsedy.

Tehdy vám dost vadilo, že to pan Paroubek řešil tzv. o vás bez vás, což jste i veřejně kritizoval.

Ano, když se mi něco nezdálo, tak jsem se ozval. Dnes jsou naše vztahy určitě lepší.

OMEZIT POSLANECKÉ PREBENDY!

Snažíte se změnit platy poslanců a senátorů, navrhujete, aby vše danili. Zákonodárcům, kteří se dvakrát bez omluvy nedostaví na schůzi, byste strhával až 30 procent z platu. Začátkem ledna jste své návrhy rozeslal poslaneckým klubům - jaké přišly reakce?

Reagoval klub ČSSD, který můj návrh podpořil, a také klub KSČM, který navrhl, ať se ustaví pracovní skupina, která by to řešila.

Promiňte, ale to mi poněkud připomíná repliku ze známého britského seriálu: když chcete, aby se problém nevyřešil, ustavte pracovní komisi...

Nechci hodnotit jednotlivé návrhy. Jde mi o to, aby se můj návrh projednal. Zajímá mě jejich názor na to, že by se měl plat zákonodárců celý zdanit, přičemž nezdaněné zůstanou nadále ty částky, které jdou na nájem kanceláří a bytů, platů asistentů. Protože to daní ti příjemci. Mým cílem je, aby se konečně odbouraly duplicity: pokud tedy poslanec má v platu náhrady za dopravu, neměl by ji už mít zadarmo. Pokud bude mít služební auto, zkrátí se mu poměrná část na spotřebu pohonných hmot. Zkrátka chci, aby poslanci přestali být napadáni, že mají nějaké podivné výhody.

Takže chápu správně, že další kluby nereagovaly nijak, zřejmě se jim do omezování poslaneckých prebend nechce. Naopak lidem by se jakákoliv úprava v tomto směru určitě líbila. Vím, že to zkoušíte už poněkolikáté, přesto se nemohu nezeptat: nejde o předvolební tah?

Je mi vyčítáno, že jsem s tím úsilím loni přestal. Ano, nechtěl jsem to řešit tři měsíce před předčasnými volbami. Jakmile bylo jasné, že nebudou, tak jsem pokračoval. Těžko říct, jestli by se hned po volbách do toho někomu chtělo. Je lepší, aby to určili poslanci ještě před volbami těm, kteří přijdou po nich. Poslanec, který začíná, si přece sám sobě nebude schvalovat plat.

Ale i teď jsme před volbami, takže - je to tah?

To rozhodně není! Pracuji na tom systematicky a dlouhodobě. Dával jsem návrhy, ale dvakrát mi to na klubu ČSSD vrátili a potřetí řekli, abych zpracoval celou koncepci. Tak jsem se do toho pustil. To není jednoduché, sednout si a napsat zákon. Musí se sladit dohromady řada souvislostí, aby se třeba jednou změnou nepokřivil paragraf v jiném zákoně.

Sám jste zmínil dohodu organizačního výboru, že se nebudou projednávat první čtení. Jak to tedy chcete dostat na jednání pléna?

Také se dohodlo, že pokud nějaké body budou kluby považovat za důležité, tak si je prosadí při schvalování programu na začátku schůze. Tímhle opatřením se podaří redukovat počet všech bodů asi na polovinu a nebudeme muset zmateně vypouštět třeba 100 bodů na konci schůze, protože by se nestihly. Svůj návrh chystám na březnovou schůzi. Chci, aby to kluby stihly společně projednat předtím, než to půjde na plénum.

Co takhle omezit zahraniční cesty, to by se také docela ušetřilo, že? Opravdu je nutné, aby delegace výboru pro obranu jela za milión do Mali a Namíbie? Jaký konkrétní přínos má mít cesta hospodářského výboru na týden do jižní Koreje a Vietnamu, rovněž za 1,1 miliónu korun? K čemu je to užitečné?

Cesty se konají na základě pozvání protistrany, je to jakási reciprocita a vzájemná výměna zkušeností.

Jaké zkušenosti si můžeme vyměňovat zrovna s Namíbií?

To se musíte zeptat těch výborů, které si to navrhly. Pro letošek dostal každý možnost navrhnout si jednu cestu, loni to byly tři. To, co jste zmínila, jsou zatím jen záměry, nikoliv schválené cesty, a je otázkou, zda se vůbec uskuteční. Obecně cesty považuji za důležité, já třeba s sebou vždy beru podnikatele, kteří přímo na místě navážou kontakty a dohodnou konkrétní obchody, což je pro ČR prospěšné.

PREZIDENT NKÚ JEDNÁ PROTIZÁKONNĚ

Pane předsedo, jaká je aktuální situace mezi Poslaneckou sněmovnou a NKÚ?

Je dost složitá. Prezident NKÚ postupuje protizákonně, když neumožní kontrolnímu výboru nahlédnout, jak hospodaří s rozpočtovými prostředky. To jsou peníze, které mu schválila Sněmovna na chod úřadu, proto má i právo dohlížet na jejich vynakládání. Nikdo nechtěl úřadu zasahovat do jeho kontrolních akcí a kauz na konkrétních institucích. Sněmovna volí jednotlivé členy prezidia NKÚ, tak má právo i kontrolovat, jak je nakládáno se státními prostředky. Byl jsem v prosinci pověřen Sněmovnou, že je třeba zahájit kárné řízení s prezidentem NKÚ a pracujeme na tom. Napsal jsem panu Dohnalovi, že měl umožnit provedení kontroly. On mi odepsal své výhrady, tak jsem to předal právnímu oddělení. Pan prezident Dohnal udělal velkou chybu, že začal bojovat s Poslaneckou sněmovnou.

Co tím myslíte? Co to pro něj může znamenat?

Když ho Poslanecká sněmovna volí, tak má právo i kontrolovat.

A odvolávat - přesněji navrhnout to prezidentovi republiky...

To jste řekla vy. To není tak jednoduchý proces, ale pochopitelně výsledkem kárného řízení může být závěr, že prezident NKÚ koná tak, že nemůže dále setrvat ve své funkci. Výsledek řízení ovšem nechci předesílat.

Co se tedy bude dít dál?

Proběhne kárné řízení, které ten spor nepochybně vyřeší. Zmíněné usnesení jsem dostal v prosinci a je na to lhůta až 3 roky. Samozřejmě nechci, aby se to táhlo tak dlouho. Ale nechci to ani uspěchat, aby se neudělaly chyby a aby se třeba na procesní chybě nezastavilo kárné řízení. Proto na tom pracuje expertní skupina složená z parlamentních i externích právníků. Do detailů nechci zacházet, ani odkrývat taktické kroky. Odhaduji, že kárné řízení s prezidentem NKÚ bude zahájeno do měsíce.

VÍZA MI VADÍ, ALE NA OLYMPIÁDU JEDU

Narozdíl od prezidenta republiky a ministra zahraničí jste se rozhodl, že do Vancouveru na zimní olympiádu poletíte. Proč? Vám nevadí víza a nechcete se přidat k protestu proti jejich zavedení?

Rozhodně mi kanadská víza vadí. Ale proč bych trestal naše sportovce? Připravují se na to roky, je to pro ně jakýsi vrchol činnosti a je povinností ústavních činitelů je v tom podpořit! Je to i prezentace ČR, proč bychom se za to styděli, proč bychom tam nejeli? Neúčastí nic nezměním ani nevyřeším, to lze jen jednáním. Nebo snad myslíte, že Kanadě je nějak líto, že tam nějaký konkrétní Čech nepřijede?

Mluvíte o prezentaci ČR, ale někteří v tom vidí spíš to, že se zviditelníte před volbami pózováním s úspěšnými sportovci?

Nechápu, jak někdo může takhle uvažovat. Jestli mě někdo viděl na fotce se sportovcem během kampaně, ať mi to přinese ukázat. Já tyhle věci, na rozdíl od jiných, nikdy nedělal, nezneužíval a zneužívat nebudu. Sport do politiky patří, ale politici by se neměli vynášet na bedrech sportovců. Nechci tady vzpomínat Jágra a spol či fotbalisty s modrými šipkami na tvářích... Mě rozhodně neuvidíte na volebním plakátu se sportovcem!

Pane předsedo, vy osobně budete mít na cestu vízum?

Jsem pozván olympijským výborem a vízum nepotřebuji. Ale přesto si ho opatřím, protože poletím běžnou linkou, nikoliv vládním speciálem, a při přestupu by mohl nastat problém.

Takže budete chybět i na oficiálním zahájení?

Tam platí jiná posloupnost, na zahájení bude premiér a já, pokud to vyjde, bych měl být na závěr.

www.parlamentnilisty.cz