Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Velká Británie je další zemí, která chce posílit zanedbávanou armádu

Velká Británie je další zemí, která chce posílit zanedbávanou armádu
zdroj: Profimedia

Premiér Keir Starmer označil britské ozbrojené síly jako vyprázdněné.

Nová labouristická vláda dnes proto pověřila bývalého britského ministra obrany a bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona, aby vedl jejich revizi. Z ní má v první polovině roku 2025 vzejít zpráva o stavu britských ozbrojených sil, informovala agentura Reuters.

Robertson byl ministrem obrany na konci 90. let ve vládě Tonyho Blaira a v čele Severoatlantické aliance stál v letech 1999 až 2003. Dnes prohlásil, že ozbrojené síly musí být bojeschopné vzhledem k úrovni hrozeb. Konkrétně varoval před "smrtícím kvartetem", tedy Čínou, Íránem, Severní Koreou a Ruskem.

"Jsme konfrontováni se smrtícím kvartetem zemí, které posilují spolupráci, a my v této zemi a aliance NATO, která měla minulý týden tak úspěšné setkání, musíme být schopni tomuto konkrétnímu kvartetu čelit, stejně jako dalším problémům," řekl Robertson britským médiím. Minulý týden se ve Washingtonu konal summit NATO, jehož členové mimo jiné slíbili pokračující pomoc Ruskem napadené Ukrajině a obvinili Čínu, že poskytuje Rusku vojenský materiál.

Premiér Starmer na summitu zopakoval svůj závazek zvýšit výdaje na obranu na úroveň 2,5 procenta britského HDP, i když neupřesnil, kdy to má nastat. Dnes Starmer konstatoval, že britské ozbrojené síly jsou vyprázdněné a že chce odpovědně navýšit výdaje na obranu, aby byla zajištěna dlouhodobá odolnost armády.

Na revizi stavu britských ozbrojených sil se budou podílet také někdejší poradkyně amerického prezidenta Donalda Trumpa Fiona Hillová a britský penzionovaný generál Richard Barrons.

Zdroje: