Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

V Praze razantně ubylo Romů, vyšlo ve sčítání lidu

V Praze razantně ubylo Romů, vyšlo ve sčítání lidu
zdroj: Mediafax

I přesto, že je pražský Žižkov známý hojným výskytem členů romského etnika, podle statistiky jich zde žije pouze bezmála třicet. Ukázaly to alespoň výsledky Sčítání lidu. Občana pražské "trojky" sdělení šokovalo. Podle sociologa Jana Herzmanna je ale právě to, že se lidé k romskému etniku nehlásí daleko relevantnější údaj než to, kolik jich je doopravdy.

Češi konečně znají výsledky monstrakce zvané Sčítání lidu. A některé jsou skutečně překvapivé. Z výsledků celonárodního výzkumu vyplynulo, že se více Čechů než k romské národnosti hlásí k řádu rytířů Jedi z Hvězdných válek. A ani další výsledky nejsou příliš důvěryhodné. Například pět milionů lidí neodpovědělo, k jaké víře se hlásí - pokud vůbec k nějaké. Závěry výzkumu, proti kterému brojily tisíce lidí například skrz akci Nechci sečíst tak inspirují k dotazům, zda měla podobná akce vůbec smysl. Stála nemalé množství peněz a prospěla vůbec někomu?

To není jasné.  I Štěpánka Morávková z Českého statistického úřadu (ČSÚ) přiznává, že akce má své mouchy. "Pokud si například usmyslíte, že vaše národnost je čínská, nikdo nemá páku na to zjistit, jak to doopravdy je," řekla redakci ParlamentníchListů.cz Tu zajímal třeba vývoj počtu Romů na území hlavního města Prahy. Čísla, která redakce obdržela, jsou šokující.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz