Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Útočník na Abeho se pokusil sestrojit bombu

Útočník na Abeho se pokusil sestrojit bombu
Atentátník Tecuja Jamagami. | zdroj: Profimedia

Muž, který v pátek smrtelně postřelil japonského expremiéra Šinzó Abeho, policii vypověděl, že se původně pokusil sestrojit bombu. Nakonec ale na Abeho vystřelil z podomácku vyrobené pušky.

Agentura Kjódó s odvoláním na zdroje seznámené s vyšetřováním v neděli napsala, že jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami vyrobil hned několik střelných zbraní. 

V Japonsku nemá zbraň téměř nikdo. Kdyby chtěl, stejně se téměř k žádné nedostane. Naprostá většina z nich je zakázaná. Výjimek je jen pár – po více než měsíc dlouhém absolvování sérií vyšetření, pohovorů a registrací si zájemci mohou pořídit vzduchovku nebo loveckou zbraň. 

profimedia-0706131619 Japonci na pietním místě, kde byl zastřelen expremiér Abe. | zdroj: Profimedia

Policie prohledala byt zadrženého v západojaponském městě Nara, kde se odehrál atentát, a zabavila zbraně podobné té, která byla nalezena na místě činu po postřelení Abeho – podomácku vyrobené střelné zbrani.

Jamagami vyšetřovatelům řekl, že jeho matka dala „obrovský dar“ náboženské organizaci, vůči níž cítil nevraživost a domníval se, že je spjatá s Abem. Proto chtěl expremiéra zabít.

Původně chtěl provést útok na vedoucího představitele náboženské organizace. Nakonec se ale místo toho rozhodl zaútočit na Abeho.

Bývalého premiéra Jamagami postřelil během kampaně před nedělními volbami do horní komory japonského parlamentu. Pohřeb bude v úterý.

Zdroje: