Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Töpfer je idiot a na Vinohradech nemá co dělat, opřel se do nového ředitele Frej

Töpfer je idiot a na Vinohradech nemá co dělat, opřel se do nového ředitele Frej
zdroj: Mediafax

Jmenování senátora Tomáše Töpfera ředitelem Divadla na Vinohradech a jeho rozhodnutí zrušit dávno připravenou hru Amadeus rozpálilo doběla jednu z hvězd hereckého souboru Ladislava Freje. Podle něj si nový šéf počíná jako funkcionář z časů normalizace, kdy se k lizu dostávaly nomenklaturní kádry.

Senátor Tomáš Töpfer se funkce ředitele Divadla na Vinohradech sice ujme až 1. září, ale do jeho chodu už zasahuje. Den po svém jmenování zrušil dlouho připravovanou hru Amadeus, kde měl hrát císaře Ladislav Frej. „Töpfera jsem nikdy nemusel, ale že tu hru zakázal, považuji za nehorázný čin. S tím člověkem nechci nic mít, je to idiot, to raději půjdu o dům dál. Ať jde Töpfer do pr...e,“ říká Frej pro deník Blesk.

Podle jedné z největších hvězd divadla jde o neoprávněný zásah, protože o repertoáru má až do září rozhodovat dosavadní umělecký šéf Martin Stropnický a ředitel Jindřich Gregorini. „Töpfer se chová jako ředitel zeměkoule. A vůbec nerozumím tomu, kde to sebevědomí bere. Vždyť je to platfusák a na jevišti obrovský lenoch!“ nebere si Frej vůbec žádné servítky.

Vyvolává nedůvěru hraničící s odporem

Jako důchodce má s divadlem smlouvu do konce roku, odejít může ale kdykoli a prý to také udělá. „Opravdu nesouhlasím s tím, jak Töpfer začíná už teď zasahovat do chodu divadla, a nevážím si ho jako člověka vůbec. Je to línej herec, který se do senátora, ředitele divadla, režiséra, pedagoga AMU sebevzhlíživě stylizuje. Jeho mnohoobročnictví ve mně vzbuzuje nedůvěru hraničící s odporem,“ prohlašuje Frej.