Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Televize výrazně zkracuje život

Televize výrazně zkracuje život
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Lidé, kteří tráví u televize více než tři hodiny denně, mají dvakrát větší šanci na předčasnou smrt. Upozorňují na to vědci v nejnovější studii vydané lékařským časopisem Journal of the American Heart Association. 

Odborníci během osmi let sledovali životy respondentů, jejichž průměrný věk se pohyboval kolem 37 let. Až 60 procent z nich byly ženy. Lékaře zajímala spojitost pasivního životního stylu s rizikem předčasného úmrtí. Zaměřili se přitom na čas, který lidé tráví před televizí, u počítače nebo za volantem.

V průběhu výzkumu zemřelo 97 respondentů. Na kardiovaskulární onemocnění dojelo 19 z nich, 26 dalších zemřelo na rakovinu a 32 zbývajících kvůli jiným zdravotním potížím.

Z údajů, které odborníci nashromáždili, následně vyplynulo, že riziko předčasného úmrtí v poměrně mladém věku je dvakrát vyšší u lidí, kteří se dívají na televizi tři hodiny denně nebo více. Zato těm, kteří u televize tráví maximálně dvě hodiny denně, nic nehrozí.  

Ovšem čas strávený u počítače nebo za volantem auta zřejmě lidem život nijak nezkracuje. Pravda k tomu, aby to lékaři mohli konstatovat s jistotou, by potřebovali podrobnější výzkum.

Televize je každopádně jednoznačně nebezpečná záležitost tím spíš, že před ní trávíme stále více a více času. Odborníci proto doporučují, abychom se ovládli a omezili televizi na maximálně dvě hodiny denně. A více sportovali. 

Zdroje:
EurekAlert