Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Srílanský prezident rezignoval, lidé v ulicích oslavují

Aktualizováno: Srílanský prezident rezignoval, lidé v ulicích oslavují
Srílanská policie rozháněla demonstranty u parlamentu slzným plynem | zdroj: Profimedia

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa poslal dnes svůj rezignační dopis předsedovi parlamentu. Udělal to ze Singapuru, kam se uchýlil po odjezdu ze země, nejprve prostřednictvím elektronické pošty. Později kancelář šéfa parlamentu potvrdila převzetí originálu, který byl ze Singapuru dopraven letecky. V Kolombu po zprávě o rezignaci hlavy státu začaly v okolí prezidentské kanceláře oslavy přes oficiálně stále platný zákaz vycházení.

Úřad šéfa parlamentu Mahindy Japa Abejvardeny nyní ověřuje pravost korespondence a dodržení všech potřebných právních postupů. V pátek hodlá uveřejnit oficiální stanovisko. „Celá země dnes slaví, je to velké vítězství,“ řekla novinářům aktivistka Damitha Abeyrathneová. „Nikdy jsme si nemysleli, že se jich dokážeme zbavit,“ dodala na místě jednoho z protestů, kde davy dalších demonstrujících na oslavu odpalovaly petardy, tancovaly a skandovaly hesla.

Prezident Radžapaksa kvůli rozsáhlým protivládním protestům uprchl v noci na středu ze země, po zastávce na Maledivách dnes přistál v Singapuru kolem 19:20 hodin místního času (13:20 SELČ) letem saúdskoarabské letecké společnosti.

Podle prohlášení singapurské vlády je Radžapaksa v městském státě v jihovýchodní Asii jako soukromá osoba a nepožádal o azyl. Singapur obecně žádostem o azyl nevyhovuje, dodalo místní ministerstvo zahraničních věcí.

profimedia-0633512757 Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa | zdroj: Profimedia

Zatím není jasné, zda Radžapaksa zůstane v Singapuru, nebo bude pokračovat do jiné země. Podle komentátorů měl prezident v úmyslu odcestovat ze Srí Lanky ještě ve chvíli, kdy jej v nejvyšší ústavní funkci chrání imunita před případným stíháním. To mu hrozí v případě, že moc v zemi převezme nová vláda.

Situace ve srílanském Kolombu je dnes klidná. Vůdci protestů ohlásili, že další útoky proti vládním budovám zatím nechystají, což by mělo dát zákonodárcům prostor k nalezení východiska z politického chaosu.

Demonstrace na Srí Lance začaly v dubnu, situace se vyostřila v posledním týdnu. Ostrovní země, kde žije 22 milionů obyvatel, se potýká s nedostatkem deviz, kvůli kterému má problém zaplatit dovoz paliv, potravin a léků. Lidé měsíce čelí rostoucí inflaci a výpadkům v dodávkách energie.

Zdroje: