Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Sokol z Partičky chce natočit film s pomocí fanoušků

Sokol z Partičky chce natočit film s pomocí fanoušků
Ondřej Sokol a Martin Finger | zdroj: Facebook

Ondřej Sokol a jeho kolegové vyzvali filmové nadšence, aby investovali do jejich nového filmu Krásno, který se začne natáčet příští měsíc. Lidé mohou investovat od desítek korun až po půl milionu a za svůj příspěvek budou odpovídajícím způsobem odměněni. Tvůrci mají pro přispěvatele připravené odznáčky, hrnky, trička, spodní prádlo, role ve filmu, setkání s tvůrci a mnoho dalších.

Celkový seznam možných příspěvků naleznete na webové stránce filmu.

Film Krásno, který získal jméno podle rybníka u města Šumperk, bude podle tvůrců inteligentní, vtipná komedie s krimi zápletkou a překvapivou pointou. Scénář filmu je částečně autobiografický. Čerpá z životních osudů Ondřeje Sokola a Martina Fingera.

Hlavní hrdinové filmu (Finger, Sokol) přijíždí po letech do rodného Šuperka. Jejich návštěvu však poznamená náhle úmrtí, které hrdiny strhává do spirálu cynických, místy vtipných, ale hlavně zamotaných situací. Z rozjetého kolotoče se ale velmi těžko vystupuje, píší tvůrci na promo webu snímku.

Sokol zatím působil hlavně v divadle

Ondřej Sokol je považován za jednoho z nejvýraznějších režisérů současné české scény. Za těžiště své práce označuje divadlo, na tomto poli dosáhl také zatím největších úspěchů. Je držitelem Ceny Alfréda Radoka (Talent roku, Inscenace Roku, Hra roku), držitelem Ceny Sazky a divadelních novin, Ceny Thálie. Za jeho přednost je považována schopnost vedení herců; herci z jeho inscenací se také každoročně umísťují na nejvyšších příčkách kritických žebříčků. V současné době pusobí v pražském Činoherním klubu. Většina diváků ho zná z pořadu Partička, kde po boku Igora Chmely, Michala Suchánka a Richarda Genzera baví celý národ

Fanouškovský způsob financování nazývaný crowdfunding zažívá obrovské úspěchy hlavně v USA. Jedním z neznámějších projektu je crowdfunding hudebnice Amandy Palmer, která svoje fanoušky požádala o příspěvek na nahrání nové desky ve výši 100 000 dolarů. Fanoušci nakonec vybrali více jak desetinásobek této částky. V ČR je crowdfunding zatím v začátcích.

Zdroje: