Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Sněmovna přerušila jednání do příští středy

Sněmovna přerušila jednání do příští středy
zdroj: Mediafax

Poslanci dnes po deseti minutách nakonec skutečně přerušili svou 38. schůzi do příští středy. Návrh na přerušení podal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Poslanci o jeho návrhu museli nakonec hlasovat dvakrát – nakonec bylo pro 100 poslanců a proti 87.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) těsně před dnešním zahájením schůze dolní parlamentní komory překvapila. Řekla totiž v rozhovoru pro ČT24, že poslanecká frakce ODS dnes s největší pravděpodobností zažádá, aby byla dnes schůze sněmovny přerušena.

Čtěte také: Němcová: V ODS se dějí nedobré věci

„Jedno vím jistě, a to, že schůze začne ve 14.00 hod. Já schůzi zahájím a to je jediná informace, kterou mohu v tuto chvíli dát. Nevím totiž, zda schůze bude přerušena, nebo budou nějaké návrhy na změnu programu,“ uvedla Němcová.

Debata na prerušení schůze se podle ní nesla v poslaneckém klubu ODS a nakonec vyšlo najevo, že i v TOP 09. „Argumentem bylo, že v pátek chce požádat vláda sněmovnu o důvěru, pokud by ji nedostala, tak stejně by sněmovna nemohla žádné další legislativní návrhy činit,“ vysvětlila k tomu Němcová.

Jak řekla, tak se také stalo. Za poslanecký klub ODS přednesl návrh jeho předseda Zbyněk Stanjura. Poslanci o jeho návrhu ale museli hlasovat  a to dokonce dvakrát . Poprvé bylo hlasování totiž zpochybněno. Napodruhé poslanci schůzi „zařízli“ hlasy 100 proti 87.

Přestože se po sněmovně šuškalo již tři čtvrtě hodiny před zahájením schůze sněmovny, že se dnes nebude v dolní komoře jednat, tak ČSSD si na pozdějším brífinku stěžovala na to, že sněmovna vlastně dnes, zítra a pozítří nebude jednat.

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek v této souvislosti připomněl, že na schůzi vedení sněmovny se o tomto faktu, tedy o tom, že ODS navrhne přerušení schůze vůbec nehovořilo. „Tento zvrat přišel bez jakéhokoliv upozornění pro nás a my jsme netušili, že tato schůze tak rychle skončí,“ zmínil Zaorálek.