Dnes je neděle 7. července 2024., Svátek má Bohuslava
Počasí dnes 22°C Zataženo

Slovensko je připraveno vyvézt více elektřiny na Ukrajinu, řekl Pellegrini

Slovensko je připraveno vyvézt více elektřiny na Ukrajinu, řekl Pellegrini
zdroj: Foto: Profimedia

Bratislava je připravena v případě potřeby hostit vyšší počet vojáků armád Severoatlantické aliance na Slovensku.

Také je připravena zvýšit dodávky elektřiny na Ukrajinu, čelící třetím rokem ruské agresi. Uvedl to dnes ve Varšavě slovenský prezident Peter Pellegrini po jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

Ten před novináři ocenil velmi dobré sousedské vztahy mezi oběma zeměmi, které podle něj dokazuje i Pellegriniho návštěva, podniknutá před summitem NATO. Nový slovenský prezident zavítal do Polska na svou druhou zahraniční cestu ve funkci, po návštěvě Česka.

Slovensko podle Pellegriniho navzdory svému mediálnímu obrazu, který zdůrazňuje zdrženlivý postoj vlády premiéra Roberta Fica k podpoře Ukrajiny, ve skutečnosti dělá pro Kyjev "velké množství práce". Svědčí o tom podle hlavy státu zvýšení výroby munice a dělových hlavní ve slovenských zbrojovkách, jakož i vývoz elektřiny na Ukrajinu, jejíž kapacity pro výrobu elektřiny ničí ruské vzdušné útoky. Pellegrini také zdůraznil, že Slovensko neuznává ruskou anexi Krymu ani násilnou změnu hranic na východě a jihu Ukrajiny.

"Od začátku války jsme vyvezli už více než 40.000 megawattů elektřiny na Ukrajinu a chystáme se dodávky zvýšit na podzim a zimu, která pro Ukrajinu bude pravděpodobně klíčová," řekl šéf státu na společné tiskové konferenci.

Ficova vláda po loňském nástupu k moci v souladu s předvolebními sliby ukončila bezplatnou pomoc Ukrajině ze státních skladů, ale komerční kontakty - například na dodávku slovenských houfnic Zuzana - ponechala v platnosti.

"Náš severní soused je pro Slovensko strategický partner. Polsko patří mezi tři země, které jsou největším investorem či největším obchodním partnerem Slovenska," poznamenal slovenský prezident. Spojují nás také úspěšné příběhy našeho členství v Evropské unii a NATO, dodal a zdůraznil, že slovenské výdaje na obranu přesáhly dvě procenta hrubého domácího produktu, jak se zavázaly členské státy aliance.

Bratislava podle něj nezpochybňuje cíle Zelené dohody pro EU, ale zvolené nástroje, protože si nemůže dovolit ohrožení své ekonomiky a pracovních míst. Dudovi nabídl pomoc a zkušenosti slovenských expertů při záměru budovat jadernou energetiku v Polsku.

Zdroje: