Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Slavný drážďanský Striezelmarkt letos kvůli koroně nebude

Slavný drážďanský Striezelmarkt letos kvůli koroně nebude
Drážďanský Strerzelmarkt se letos nekoná | zdroj: Profimedia

Kvůli šíření koronaviru Drážďany zrušily slavný vánoční trh Striezelmarkt, který každoročně přiláká zhruba dva miliony návštěvníků, včetně tisíců Čechů. Saská metropole pořádá Striezelmarkt od roku 1434, většinou na náměstí Altmarkt v jižní části historického centra.

"Protože se v dohledné době nedá čekat uvolnění opatření proti šíření koronaviru, ba naopak, nemáme žádné jiné realistické možnosti, jak Striezelmarkt uspořádat," uvedl primátor Dirk Hilbert.

Drážďanská radnice se plánů na 586. ročník trhů Striezelmarkt nechtěla dlouho vzdát. Pracovala na hygienických opatřeních, podle nichž se měly stánky s vánočním zbožím, svařeným vínem a občerstvením, včetně typických sladkých vánočních štól, rozmístit na větším území města.

Když v roce 1434 povolili saský kurfiřt Fridrich II. a jeho bratr vévoda Zikmund den před Štědrým dnem na Altmarktu konání svobodného trhu, neměli zřejmě ani tušení, že vytvoří dnes už téměř šestisetletou tradici. Už o 37 let později se objevily první zmínky o sladké pochoutce štóle, které se říká také vánoční štrýcl. Odtud vznikl také název pro největší a nejznámější vánoční trh v Drážďanech - Striezelmarkt (anebo chcete-li počeštěně Štrýclmarkt).

Vánoční trhy v Drážďanech bývají pastvou pro všechny smysly:

Na konci října proslulé vánoční trhy zrušil také bavorský Norimberk, už dříve kvůli pandemii odřekly konání adventních trhů Kolín nad Rýnem, Freiburg či Frankfurt nad Mohanem. Zákaz trhů vyhlásili i jinde v Evropě, například v Paříži, Bordeaux či Štrasburku. Velké vánoční trhy a doprovodné akce zrušila i Praha.

Třeba ve Vídni i letos vánoční trhy navzdory pandemii povolili. Kvůli plošné karanténě, která začala v Rakousku v úterý platit, jsou ale teď stánky po celém hlavním městě zavřené.

Zdroje: