Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Slavkov u Brna spláchl přívalový déšť, spadla zámecká zeď

Slavkov u Brna spláchl přívalový déšť, spadla zámecká zeď
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Bouře s přívalovým deštěm způsobila v úterý odpoledne bleskové záplavy ve Slavkově u Brna. Podle serveru iDnes.cz spadlo v oblasti během půl hodiny až 50 litrů vody na metr čtvereční.

Kvůli velké vodě spadla i část zámecké zdi u známého slavkovského zámku.

V ulicích Slavkova bylo po vydatném odpoledním dešti přes půl metru vody, která se sem nahrnula z okolních strání. Desítky domů jsou vyplavené. Voda zasáhla obytné prostory asi dvaceti domů, nebo sklepy u mnoha dalších objektů.

Valící se voda také smetla zámeckou zeď v délce několika desítek metrů. "(Zeď) je zcela zničená a budeme ji muset nechat postavit znovu," řekl serveru iDnes.cz ředitel zámku ve Slavkově u Brna Aleš Šilhánek.

Na vlakovém nádraží bylo tolik vody, že lidé nemohli vystupovat z vlaků, informoval server. Podle šéfa technických služeb Radoslava Lánského zasáhl přívalový déšť město už v pondělí. Lidé ještě ani nestačili uklidit následky řádění živlu a přišla další ještě větší pohroma.

Přívalové deště v úterý odpoledne zasáhly zejména jižní Čechy a jižní Moravu. Hasiči zasahovali i na dalších místech v jihomoravském regionu. Hasiči v Ivanovicích na Hané odčerpávali vodu z lagun.

Odpoledne pak řešili následky bouřek v Holubicích a Dobročkovicích na Vyškovsku. Vodu ze sklepů odčerpávali v okolí Brna v Podolí, Pozořicích, Sokolnicích a ve Šlapanicích, kde navíc nánosy bahna ucpaly kanalizaci a bylo třeba ji vyčistit.

Na Hodonínsku hasiči odpoledne podle iDnes.cz vyjížděli k čerpání vody ze zaplavené ulice v Uhřicích. Proti další záplavě hasiči stavěli hráz z pytlů s pískem, po odtoku vody vozovku očistili od bahna. Z nedaleké silnice Žarošice-Archlebov bylo nutné odstranit nánosy bláta i kamení, informuje ČTK.

Na pěti místech regionu museli hasiči rozřezat a odstranit vyvrácené stromy, které zatarasily vozovky. Kmeny a větve ze silnice odklízeli například v ulici Kociánka v Brně-Králově Poli.